Кулеба заявив Євросоюзу про неприйнятність будь-яких обмежень українського експорту

Четвер, 20 липня 2023, 16:01

Глава МЗС Дмитро Кулеба закликав Євросоюз та держави ЄС терміново розширити всі наявні шляхи для українського експорту зернових і назвав будь-які обмеження транспортування зерна неприйнятними.

Про це Кулеба сказав у четвер, 20 липня, на засіданні Ради міністрів закордонних справ Європейського Союзу, його цитує пресслужба МЗС, пише "Європейська правда".

Кулеба зауважив: у той час як Росія знищує "Зернову ініціативу", завдає ударів по українських портах і намагається заробити гроші на зростаючих цінах на продовольство, Україна та ЄС мають докласти максимум зусиль для спрощення продовольчого експорту з України, зокрема максимально збільшивши пропускну спроможність альтернативних транспортних коридорів "Шляхи солідарності".

Посол у Туреччині розповів, на який сценарій розраховує Київ після виходу РФ із "зернової угоди"

Кулеба наголосив, що всі альтернативні шляхи експорту українського зерна мають зараз працювати на повну потужність і розширюватися, а заяви про будь-які обмеження є неприйнятними. 

"За нинішніх умов необхідно відкрити всі двері замість того, щоб тримати деякі з них закритими", – заявив міністр.

Він озвучив конкретні пропозиції України для підвищення пропускної спроможності транспортних коридорів, зокрема закликав спільно розвивати Дунайський кластер, а також Адріатичний та Балтійський транспортні коридори. 

Напередодні польський прем'єр Матеуш Моравецький пригрозив не відкривати кордон з Україною для зернових продуктів після 15 вересня.

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина після зриву Чорноморської зернової ініціативи розкритикувала погрози польської влади закрити кордон для українського зерна.

Читайте детальніше: Шантаж зерном: як Польща загострює кризу щодо українського агроекспорту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: