У Литві не бачать необхідності військової відповіді на вояж білоруських гелікоптерів

Четвер, 3 серпня 2023, 10:15

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що немає необхідності у військовій відповіді на порушення білоруськими гелікоптерами кордонів Польщі.

Про це він сказав в інтерв’ю Delfi, повідомляє "Європейська правда".

Ландсбергіс заявив, що поки що чекає на детальну інформацію щодо подій на польському кордоні, але наголосив, що ймовірність різних інцидентів існує.

"Я не думаю, що в цьому випадку потрібна якась військова відповідь з боку країн, особливо Литви, але підвищена увага і готовність діяти, якщо буде нагнітання з іншого боку, необхідні", – зазначив литовський міністр.

Він підкреслив, що Білорусь – це небезпечна країна, тому він закликає литовських громадян не їздити туди.

Раніше у Держдепі США заявили, що наразі в НАТО не обговорюють застосування п'ятої статті у відповідь на інцидент з білоруськими гелікоптерами. Ця стаття передбачає, що якщо союзник НАТО зазнає нападу, це буде вважатися нападом на всіх інших членів Альянсу та спонукатиме їх до відповіді.

1 серпня ввечері Міноборони Польщі підтвердило порушення польського повітряного простору з боку Білорусі двома гелікоптерами.

Спершу офіційна Варшава заперечувала факт порушення, але пізніше пояснила, що перетин кордону відбувся в районі міста Біловежа на дуже низькій висоті, й це ускладнило виявлення гелікоптерів радіолокаційними системами.

У відповідь на інцидент міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак віддав наказ про збільшення кількості військових на кордоні і розгортання додаткових сил і засобів, зокрема бойових вертольотів.

Після інциденту до МЗС Польщі викликали тимчасового повіреного у справах Білорусі, якому польська сторона висловила рішучий протест.

Читайте детально про ситуацію у статті "ЄвроПравди": НАТО провалює "тест на сміливість". Вторгнення гелікоптерів до Польщі може мати серйозні наслідки

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: