Генсек НАТО про контрнаступ: українці вже перевершували очікування

Четвер, 31 серпня 2023, 07:57

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав не квапитися з висновками про контрнаступальні операції України влітку 2023 року, нагадавши, як Україна вже не раз перевершувала очікування. 

Про це він сказав в інтерв’ю CNN, пише "Європейська правда". 

Столтенберга попросили дати його оцінку щодо того, як просувається український контрнаступ. 

"Українці поступово просуваються – відтісняють росіян, пробираються через сильно укріплені райони, включно з мінними полями, і зараз лише більш важливо підтримувати їх. Це складні бої, легкого шляху до перемоги для українців немає – але вони просуваються", – зазначив генсек НАТО.

Ведуча після того перепитала, що про це кажуть у столицях країн-союзників, тому що з неофіційних джерел доходить інформація, що Україні пропонували вести операцію в інший спосіб. 

"Між союзниками постійно підтримується діалог, і з Україною, звісно, також. Союзники надають безпрецедентні обсяги військової допомоги, навчання, консультації, але у підсумку це українці, українські польові командири мають ухвалювати ці непрості рішення. Ми вже бачили, як українці знову і знову перевершували очікування", – зауважив Єнс Столтенберг. 

Столтенберг закликав пригадати, як перед повномасштабним вторгненням західні аналітики очікували, що Україна протримається лічені дні чи тижні, але вона встояла і відтоді вигнала російські війська з півночі Київщини, Чернігівщини, частини Харківщини і правобережжя Херсонської області. 

"Зараз вони знов просуваються вперед. Потрібно їм довіряти. Ми консультуємо, надаємо підтримку, але у підсумку саме українці мають ухвалювати рішення", – наголосив генсек НАТО.  

Раніше глава МЗС України Дмитро Кулеба сказав, що Київ "спокійно" ставиться до дискусії на Заході про недостатні темпи просування на півдні, та закликав проявити терпіння й не недооцінювати Україну.

Канадський прем’єр Джастін Трюдо заявив, що держави "Групи семи" усвідомлювали тривалий характер повномасштабної війни Росії проти України та готові підтримувати Київ стільки, скільки буде потрібно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: