Поліція Косова зменшить присутність у сербських муніципалітетах на півночі

П'ятниця, 4 серпня 2023, 20:00

Поліція частково визнаного Косова зменшить присутність у та довкола адміністративних будівель в чотирьох північних муніципалітетах, де проживають переважно етнічні серби. 

Як повідомляє Kosovo Online, про це заявив прем’єр Косова Альбін Курті, пише "Європейська правда". 

Курті повідомив, що після оцінки ситуації з безпекою присутність поліції в та довкола адміністративних будівель сербських муніципалітетів з п’ятниці зменшують. Рішення ухвалили після зустрічі поліції Косова із місією НАТО KFOR та цивільною місією Євросоюзу EULEX.

"Зараз ситуація спокійна і ми можемо дещо зменшити присутність поліції. Громадський порядок підтримується краще, не було ніяких значних інцидентів і протестів із заворушеннями вже приблизно півтора місяці", – зазначив Альбін Курті. 

Він додав, що скорочення присутності поліції буде поступовим і пропорційним та йдеться лише про адміністративні будівлі, а не загалом територію північних муніципалітетів. 

У місії НАТО KFOR привітали рішення, зазначивши, що це кроки щдля зниження напруги.

Нагадаємо, на проміжних виборах у чотирьох муніципалітетах Косова у квітні, які серби бойкотували за закликом Белграда, перемогли політики албанського походження, а явка склала менше 4%.

Зі спробою нових мерів приступити до роботи спалахнули протести. Зокрема, у селі Звенчан протестувальники атакували миротворців НАТО із застосуванням запалювальних пристроїв і камінням в селі Звечан. 30 італійських та угорських військових і понад 50 сербів отримали поранення.

Сполучені Штати та Європейський Союз закликають прем'єр-міністра Косова Альбіна Курті відкликати обраних мерів і розпустити спецпідрозділи поліції, які були використані для їхнього призначення, а Белград наполягає, що косовська поліція має взагалі піти з північних муніципалітетів.

Про останнє загострення між Сербією і частково визнаним Косовом читайте у статті: План Вучича: як Сербія йде на загострення із Косово та торпедує мирну стратегію ЄС

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: