Теракт у Брюсселі: загинули двоє шведів, розшукують бойовика ІДІЛ

Вівторок, 17 жовтня 2023, 07:40

Стрілянина у Брюсселі 16 жовтня виявилася ісламістським терактом, виконавця якого ще розшукують, двоє загиблих від рук терориста – громадяни Швеції.

Про це повідомляє Le Soir, пише "Європейська правда". 

Як стало відомо, напередодні терорист у яскравій помаранчевій куртці прибув на місце злочину на скутері. Спішившись, він почав стріляти у перехожих з бойової зброї і погнався за тими, хто намагався сховатися у найближчій будівлі. Після розправи стрілець з вигуками "Аллах Акбар" скочив на скутер і поїхав.

Внаслідок стрілянини загинули двоє осіб – шведські вболівальники, які  приїхали підтримати свою команду у матчі з Бельгією, що мав пройти за кілька кілометрів від місця стрілянини. Також отримав поранення водій таксі, загрози для його життя немає. 

Нападника досі не спіймали. За першими даними розслідування, він є 45-річним вихідцем з Тунісу на ім’я Абедсалем Л. і останнім часом проживав у Брюсселі. Вдома у чоловіка пройшли обшуки. 

Журналісти знайшли відео, які Абдесалем зняв перед і після нападу, що підтверджують його терористичні мотиви. У другому відео чоловік, говорячи арабською, називає себе "моджахедом, що бореться за справу Бога і "Ісламської держави" та хвалиться, що "помстився за мульман", убивши трьох шведів.

Прем’єр Бельгії Александр де Кроо назвав теракт "боягузливим нападом". З його слів, нападник умисно цілився у шведів. Раніше у ЗМІ зазначали, що вболівальники були одягнені у футболки, які дозволяли ідентифікувати їх як шведів. Де Кроо висловив співчуття прем’єру Швеції Ульфу Крістерссону.

Через стрілянину зупинили футбольний матч між Бельгією та Швецією, на який і мали йти загиблі, стадіон оточила поліція з міркувань безпеки. Також закрили кілька станцій метро. Мешканців Брюсселя закликали без нагальної потреби не виходити з дому. 

У регіоні Брюсселя оголосили четвертий, найвищий рівень терористичної загрози, що означає нагальну небезпеку, а по всій країні – третій.

Нагадаємо, 13 жовтня у містечку на півночі Франції стався терористичний напад у ліцеї – 20-річний хлопець чеченського походження скоїв напад з ножем, убивши вчителя. В країні після того оголосили найвищий рівень терористичної загрози.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: