У Польщі починає роботу новий Сейм

Понеділок, 13 листопада 2023, 07:22

У понеділок 13 листопада у Польщі офіційно починає роботу нове скликання парламенту.

Про це повідомляє RMF24, пише "Європейська правда".

Перше засідання Сейму збирається на 12 годину. Після гімну до новообраних депутатів звернеться президент Анджей Дуда, а після нього – старший маршалок Марек Савіцький. 

Далі відбудеться визначення місць депутатів у залі, обрання маршалка (спікера) Сейму, процедура присяги новообраних депутатів.

Реклама:

Процедуру обрання спікера організовує старший маршалок. Номінувати кандидатів на цю посаду можуть групи від 15 депутатів і більші. 

Обрання відбувається, якщо кандидат отримає абсолютну більшість голосів за присутності у залі щонайменш половини від загальної кількості депутатів. 

Якщо кандидатів декілька і жоден не отримує необхідної більшості, голосування повторюється з вибуванням кандидата, який отримує найменше голосів. Якщо і після цього спікера не обрано, процедура виборів повторюється.

З попередніх домовленостей і коаліційної угоди опозиційних партій – "Громадянської платформи", блоку "Третій шлях" і "Лівиці" – відомо, що спікером на перші два роки каденції парламенту мають обрати лідера "Польщі 2050" у складі "Третього шляху" Шимона Головню. 

Також під час першого засідання відбувається формальна відставка попереднього прем’єр-міністра, а президент приймає її та надає мандат на формування уряду обраному для цього кандидату. 

Нагадаємо, минулого тижня президент Польщі Анджей Дуда оголосив, що доручить формування нового уряду після парламентських виборів 15 жовтня чинному прем'єр-міністру від партії влади "Право і справедливість" Матеушу Моравецькому.

Хоча "ПіС" і має найбільше представництво в Сеймі, вона не змогла заручитись достатньою підтримкою голосів, аби гарантувати собі більшість. З великою ймовірністю в разі провалу спроб Моравецького сформувати уряд це право перейде до опозиції, яка вже підготувала коаліційну угоду.

Відомо, що більшість поляків вважають Туска найкращим кандидатом на формування нового уряду країни.

Детально на цю тему – у відеоблозі ЄвроПравди, а також у статті Дональд Туск іде на ротацію: як буде змінюватися влада у Польщі після відставки уряду ПіС

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: