ЄСПЛ присудив компенсацію Леху Валенсі через брехню про його роботу на радянську владу

Четвер, 23 листопада 2023, 16:20

Європейський суд з прав людини задовольнив скаргу колишнього лідера Польщі Леха Валенси, вказавши на недоліки польської судової влади та присудивши позивачу 30 тисяч євро компенсації.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на рішення суду.

Скарга Валенси до ЄСПЛ стосувалась суперечки з ексколегою Кшиштофом Вишковським, проти якого він у 2005 році подав позов через твердження Вишковського про нібито співпрацю колишнього лідера "Солідарності" із силовиками комуністичного режиму.

Валенса хотів через суд домогтись від Вишковського вибачень і пожертвування на благодійність. Судовий процес закінчився у 2011 році повністю на користь Валенси, але у 2021-му вирок скасувала Палата надзвичайного контролю та публічних справ Верховного суду.

Реклама:

Це стало можливим завдяки екстраординарній скарзі генерального прокурора Польщі Збігнева Зьобро після реформи правосуддя 2017 року. У січні 2020-го Зьобро подав скаргу на остаточне рішення у справі Валенси, щоб "забезпечити дотримання принципу демократичної правової держави та виправдати його принципами соціальної справедливості".

Суд наказав Валенсі вибачитись перед Качинським за звинувачення в Смоленській катастрофі

ЄСПЛ, розглянувши скаргу Леха Валенси, постановив, що нинішній спосіб призначення суддів Верховного суду в Польщі є системною проблемою, яка випливає зі способу створення Національної ради судової влади.

Суд у Страсбурзі встановив, що Зьобро зловживав правовою процедурою, подавши екстраординарну скаргу "з метою досягнення власних політичних цілей і політичної помсти". Тепер експрезидент Польщі має отримати 30 тисяч євро компенсації.

Тема про нібито співпрацю Леха Валенси з радянською владою неодноразово порушувалась попередньою польською владою.

У 2017 році графологічна експертиза у так званій "справі Болека", тобто щодо звинувачень на адресу Валенси у співпраці зі спецслужбами комуністичної Польщі, нібито довела, що лідер "Солідарності" протягом багатьох років був агентом спецслужб ПНР.

Сам експрезидент Польщі Лех Валенса інформацію неодноразово заперечував.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: