Екс-президент Польщі Валенса заперечує, що був агентом спецслужб ПНР

Вівторок, 7 лютого 2017, 15:50

Екс-президент Польщі Лех Валенса заперечує інформацію про те, що він співпрацював зі спецслужбами комуністичної Польщі на початку 1970-х років, після того, як графологічна експертиз у так званій "справі Болека" довела, що він протягом багатьох років був агентом спецслужб ПНР.

Про це повідомляє AFP.

Нагадаємо, експерти Інституту національної памʼяті Польщі нещодавно заявили про те, що немає жодних сумнівів у тому, що Валенса підписав угоду про співпрацю з таємною поліцією.

"Я клянуся, що я ніколи не присягав жодній іншій стороні", - заявив Валенса журналістам 7 лютого у Гданську.

"Я можу привести вам сотні різних експертів по почерку, які мають іншу думку", - сказав він.

Нагадаємо, графологічна експертиза у так званій "справі Болека", тобто щодо звинувачень на адресу колишнього президента Польща Леха Валенси у співпраці зі спецслужбами комуністичної Польщі, довела, що лідер "Солідарності" протягом багатьох років був агентом спецслужб ПНР.

Як відомо, у лютому минулого року у Польщі вибухнув скандал навколо ймовірної співпраці Леха Валенси зі спецслужбами комуністичної Польщі.

Зокрема, серед документів, вилучених працівниками Інституту національної пам’яті Польщі та правоохоронцями в будинку генерала Чеслава Кіщака, було знайдено теку, підписану "Лех Валенса. Болек", що, на думку експертів, доводить співпрацю колишнього президента зі спецслужбами.

На думку експертів, документи є оригінальними і охоплюють період з 1970 по 1976 рік.

Сам засновник "Солідарності" Лех Валенса заявив, що "не співпрацював зі спецслужбами", але "зробив помилку" і "не може розкрити правди", а також очікує, що "це зробить винуватець ситуації".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.