ЗМІ: Фірма з Фінляндії експортувала в РФ запчастини для вантажівок на мільйони євро

Понеділок, 27 листопада 2023, 08:19

Від початку російського повномасштабного вторгнення в Україну фінська компанія HD-Parts експортувала в Росію запчастини для вантажних автомобілів на мільйони євро.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в розслідуванні фінського мовника Yle.

За даними журналістів, компанія відправляла в Росію переважно запчастини для шведських вантажівок Volvo і Scania.

Водночас керівництво HD-Parts категорично заперечує порушення санкційних правил.

Реклама:

Засновник і голова правління HD-Parts Лассе Ліндквіст заявив, що митниця перевіряла і схвалювала кожне відправлення в Росію. Він запевнив, що у нього є всі необхідні документи.

Ліндквіст при цьому підтверджує, що не менше 3/4 обороту HD-Parts припадає на російський експорт.

Фінська митниця не коментує ситуацію з HD-Parts, проте уточнює, що проводить перевірки, коли в експортній декларації вказана продукція, яка може потрапляти під санкції.

Журналісти ознайомилися з переліком запчастин, які надходили до РФ від HD-Parts, і дійшли висновку, що найменування партій HD-Parts багато в чому відповідають товарам, що заборонені для ввезення в РФ.

Дані російської митниці показують, що з Фінляндії до Росії вивозили і вантажівки. Зокрема, за час війни в Росії опинилися близько десятка вживаних вантажівок Scania і Volvo, а також напівпричепів інших марок.

Згідно з митними даними, ними володіла компанія Idän Liikenteenvälittys IL з Лаппеенранта. Вартість поставок становила сотні тисяч євро.

Нагадаємо, на початку листопада стало відомо, що у Фінляндії починається суд над жінкою, яку звинувачують у придбанні всередині країни компонентів набоїв для стрілецької зброї і їхній контрабанді до Росії.

Крім того, у Фінляндії арештували нерухомість російського бізнесмена Бориса Альошина, який є фігурантом санкційного списку ЄС і пов’язаний з російською оборонною промисловістю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: