WSJ: США тиснуть на Туреччину, вимагаючи припинити підтримку Росії та ХАМАС

Четвер, 30 листопада 2023, 18:50

Американські посадовці публічно й непублічно закликають турецьких колег припинити допомагати Росії ухилятись від західних санкцій і допомагати угрупованню ХАМАС, попереджаючи про можливі наслідки, включно із санкціями.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в публікації The Wall Street Journal.

Попри санкції США, спрямовані проти фінансування ХАМАС, Туреччина дозволила інвестиційним фірмам, холдинговим компаніям, брокерам з нерухомості та багатьом іншим підприємствам, пов’язаним із угрупованням, працювати зі Стамбула – передусім тому, що не оголосила його терористичним.

А торгівля Туреччини з Росією за останній рік різко зросла, незважаючи на експортний контроль, покликаний перекрити потік електроніки та інших комерційних товарів, необхідних Кремлю для підтримки своїх військових зусиль.

Реклама:
WSJ: США попереджають Туреччину про можливі санкції за допомогу РФ

"Було б дуже погано, якби будь-яка майбутня атака ХАМАС була пов'язана зі збором коштів або сприянням, яке мало місце в Туреччині", – сказав у середу заступник міністра фінансів США з питань тероризму та фінансової розвідки Брайан Нельсон після зустрічі з турецькими посадовцями.

Американські посадовці, яких цитує WSJ, cтверджують, що турецькі фізичні та юридичні особи ризикують потрапити під низку санкцій через надання Росії товарів і послуг, заборонених західним експортним контролем.

Серед іншого, порти Туреччини використовують для обслуговування російських танкерів, що потрапили під санкції, і сприяють контрабанді зброї, а російські підставні компанії й турецькі фірми сприяли шестикратному збільшенню експорту товарів подвійного призначення до РФ.

Анкара публічно стверджує, що санкції проти Росії є неефективними, але вона не сприятиме російському експорту, який би підтримував військову промисловість РФ. 

На початку року Туреччина заявляла, що припинила транзит до Росії товарів, які потрапили під західні санкції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: