Німецька цивільна зброя попри війну досі експортується до РФ

Розслідування
Середа, 8 листопада 2023, 11:13

З початку повномасштабної російської агресії в Україні до РФ потрапило понад 7 тисяч одиниць цивільної вогнепальної зброї західних виробників і майже 8 мільйонів боєприпасів до неї.

Як пише "Європейська правда", про це свідчить розслідування німецького медіаресурсу Correctiv.

За даними авторів публікації, частина цього озброєння використовується у війні РФ проти України, що пов'язано з лазівками в санкціях.

Розслідувачі звернули увагу на один з російських каналів у Telegram, що представляє торговельний портал зброї та постачає її "вагнерівцям", де є фото з підписом: "Прибула нова поставка снайперських гвинтівок". На знімку можна побачити гвинтівку та інструкції з вказанням виробника – німецької компанії Blaser GmbH.

Реклама:

Крім того, йдеться в матеріалі, за допомогою каналів у Telegram можна відстежити деякі інші одиниці вогнепальної зброї західних виробників – пістолети австрійського виробника Glock та автомати типу AR-15.

Автори розслідування наголошують, що у той час як США наразі суворо обмежують експорт цивільної вогнепальної зброї, Німеччина не планує запроваджувати обмеження, хоча зброя потрапляє до РФ не напряму, а через посередників в інших державах.

У відповідь на розслідування депутат Бундестагу, заступник голови парламентської контрольної комісії від опозиційної ХДС Родеріх Кізеветтер, закликав уряд Німеччини приєднатися до США і також призупинити експорт цивільної вогнепальної зброї – за винятком поставок до України та Ізраїлю.

Раніше у Фінляндії арештували нерухомість російського бізнесмена Бориса Альошина, який є фігурантом санкційного списку ЄС і пов’язаний з російською оборонною промисловістю.

Перед цим стало відомо, що у Фінляндії починається суд над жінкою, яку звинувачують у придбанні всередині країни компонентів набоїв для стрілецької зброї і їхній контрабанді до Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: