Кулеба: Україна буде активом, а не тягарем після вступу в ЄС

Середа, 8 листопада 2023, 13:44

Україна буде "активом, а не тягарем", коли стане повноправним членом Європейського Союзу.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю Euractiv, передає "Європейська правда".

"Україна не є тягарем, Україна є активом. Якби ми були тягарем, ніхто б серйозно не говорив про членство України в ЄС – не забувайте, що ми 44-мільйонна нація, ми дуже великий ринок", – сказав Кулеба.

"І економічно, джерелом процвітання ЄС в його нинішньому вигляді є спільний ринок. Зі вступом України спільний ринок розшириться в геометричній прогресії, і це принесе вигоди", – пояснив він.

Реклама:

Він сказав, що українці роками були розчаровані "нездатністю ЄС пообіцяти Україні перспективу членства. Роками народи Західних Балкан також були розчаровані нездатністю ЄС виконати обіцянку про членство".

"З боку ЄС було б безвідповідальним вчинком втратити цю історичну можливість зробити крок до розширення не лише з Україною, але й з усіма іншими країнами", – додав він.

Кулеба сказав, що "завжди можна очікувати перешкод, але ми досить досвідчені у подоланні будь-яких перешкод", і підкреслив, що його "надихає те, що нинішні лідери розуміють це і хочуть скористатися цією можливістю".

"Це в інтересах як Угорщини, так і Словаччини мати Україну в якості члена", – сказав Кулеба.

"Але також правильно і те, що на шляху до членства в Європейському Союзі різні члени намагатимуться отримати якомога більше в процесі вступу, тому що це дипломатичні переговори", – додав він.

У внутрішній записці, з якою ознайомився Euractiv на початку цього року, підкреслювалося, що розширення може мати відчутний вплив на дві найбільші статті бюджету ЄС – спільну аграрну політику (САП) та політику згуртованості.

Кулеба відкинув ці занепокоєння, але визнав, що цілком ймовірно, що переговори про сільське господарство – сферу, в якій Україна є європейським лідером – будуть складними.

"Але якщо і Україна, і ЄС керуватимуться баченням спільного процвітання і безпеки, то ми знайдемо відповіді на питання і досягнемо правильного балансу".

Як повідомлялося, Європейська комісія рекомендувала державам ЄС розпочати переговори про вступ з Україною, але Київ повинен виконати частину ще не втілених реформ. Також ЄК рекомендувала відкрити переговори з Молдовою.

Також ЄК підтримала надання Грузії статусу кандидата на членство, але з певними умовами.

Дивіться також відео ЄП з поясненням рішення Брюсселя по Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: