Дуда обіцяє не гальмувати призначення уряду від опозиції

П'ятниця, 1 грудня 2023, 17:59

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що не зволікатиме з призначенням уряду від коаліції опозиційних партій, якщо уряд Матеуша Моравецького не отримає вотуму довіри. 

Про це повідомляє RMF24, пише "Європейська правда".

На полях кліматичного саміту у Дубаї журналісти запитали Дуду про його дії у разі так званого "другого конституційного кроку"  – якщо уряд Матеуша Моравецького не отримає вотуму довіри.

Моравецький має два тижні, щоб отримати вотум довіри від Сейму для свого уряду. Але вже відомо, що в парламенті немає для цього більшості.

Реклама:

"Я не буду затягувати процедуру і не буду щось відкладати", – відповів Анджей Дуда, нагадавши, що законодавством передбачені конкретні часові рамки.

Він зауважив, що доручив формування уряду Моравецькому як представнику формального переможця виборів одразу ж після його відставки, хоча теоретично міг зробити це пізніше.

"Як я і пообіцяв, я зроблю усе спокійно, відповідно до наших парламентських, виборчих та політичних звичаїв, згідно з положеннями конституції… Усе буде згідно з конституційними нормами і термінами", – зазначив Анджей Дуда. 

У середу цього тижня спікер польського Сейму оголосив, що голосування за уряд Моравецького має відбутися 11 грудня близько 15:00. Далі, якщо уряд не отримає довіри, спікеру подають інших кандидатів на посаду прем’єра у рамках так званого другого конституційного кроку. 

Кандидат на посаду прем’єра від опозиційних партій Дональд Туск очікує, що голосування за уряд від опозиції відбудеться 11 грудня і новий уряд буде приведений до присяги не пізніше 13 грудня.  

Детально про зміну влади у Польщі – у відеоблозі "ЄвроПравди", а також у статті Дональд Туск іде на ротацію: як буде змінюватися влада у Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: