Косово останнім на Західних Балканах отримало безвіз із ЄС

Понеділок, 1 січня 2024, 08:57

Жителі частково визнаного Косова з 1 січня 2024 року отримали можливість подорожувати до Європейського Союзу без віз.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Косово ще у 2012 році почало виконання майже сотні критеріїв, необхідних для отримання безвізу з ЄС. Хоча Європейська комісія у 2018 році офіційно визнала їхнє виконання, політичне рішення неодноразово відкладалось.

Причиною були спротив Франції та Нідерландів, які побоювались можливості нових міграційних хвиль, а також позиція п’ятьох інших членів ЄС – Греції, Іспанії, Кіпру, Румунії та Словаччини, які не визнають незалежності Косова від Сербії.

Реклама:
Швейцарія скасує візи для громадян Косова

Зрештою, у березні 2023 року Рада Євросоюзу ухвалила позитивне рішення щодо запровадження безвізового режиму з Косовом. Цей режим дозволяє власникам паспортів, виданих Косовом, перебувати у ЄС 90 днів протягом 180-денного періоду без необхідності отримувати візу.

"Сьогодні опівночі власники косовських паспортів зможуть подорожувати до Шенгенської зони без віз – це досягнення після багатьох років напруженої роботи. Безвізовий режим приносить ключові переваги громадянам обох сторін, ще більше зміцнюючи відносини Косова з ЄС", – прокоментувало косовське МЗС.

Косово було останньою із шести країн Західних Балкан, яка отримала безвіз із ЄС. Сербія, Чорногорія та Північна Македонія отримали право подорожувати до Шенгенської зони без віз у 2009 році, а Албанія та Боснія і Герцеговина – у 2010-му.

До того, як ЄС скасував візовий режим із Косовом, власники його паспортів могли подорожувати без віз лише до 14 країн світу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: