Зеленський та глава ЄК домовилися про передвступний "скринінг" України, має початися за тиждень

Відео
Вівторок, 16 січня 2024, 15:57

Президент України Володимир Зеленський та глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн провели двосторонню зустріч на полях Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

Про це інформує Офіс президента України, пише "Європейська правда".

Співрозмовники обговорили ключові пріоритети порядку денного відносин між Україною та ЄС на найближчу перспективу, передусім у контексті наближення нашої країни до фактичного початку переговорного процесу щодо вступу України до ЄС, йдеться в повідомленні.

Посол Литви: Україна вже цьогоріч відчує вплив рішення про початок переговорів з ЄС

Реклама:

Сторони домовилися про початок скринінгу (перевірку) українського законодавства на відповідність до права ЄС, що є черговим кроком на шляху до відкриття переговорів щодо членства України у Євросоюзі.

"За цією домовленістю, скринінг має розпочатися якнайшвидше, щойно до Брюсселя прибуде українська делегація. Уряд має докласти зусиль, щоби це сталося не пізніше ніж за тиждень", – заявив "ЄвроПравді" заступник керівника ОП Ігор Жовква.

Зеленський також наголосив, що вони зосередилися на необхідності розблокування рішення про надання Україні 50 мільярдів євро довгострокової допомоги ЄС на саміті Ради ЄС 1 лютого, де Україна сподівається на досягнення консенсусу з цього питання.

Водночас фон дер Ляєн повідомила у Twitter (X), що Єврокомісія просуває процес вступу України в ЄС вперед, а також забезпечує засоби для відновлення, відбудови та реформування України через відповідний фонд.

"Наші серця з вашими солдатами на передовій. Віра в майбутнє ЄС додасть їм сили", – зауважила вона.

Раніше ЗМІ повідомили, що Єврокомісія може 27 лютого оприлюднити оцінку щодо прогресу з євроінтеграційними реформами України, від якої залежить фактичний початок переговорів про вступ.

Для України йдеться про додаткові реформи, окреслені у звіті про розширення, який оприлюднили у листопаді. Їхнє виконання є умовою для ухвалення переговорної рамки

Нагадаємо, лідери ЄС ухвалили політичне рішення почати з Україною переговори про вступ на грудневому саміті. 

Читайте також: Життя після історичного рішення ЄС: як має діяти Київ, щоб прискорити переговори про вступ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: