Ще кілька країн призупинили фінансування агенції ООН через ймовірну допомогу ХАМАС

Неділя, 28 січня 2024, 08:46

Німеччина слідом за США, Британією та ще кількома країнами тимчасово припиняє фінансування Близькосхідного агентства ООН для допомоги палестинським біженцям та організації робіт (UNRWA).

Про це йдеться у спільній заяві МЗС країни та міністерства з питань економічного співробітництва та розвитку, оприлюдненій увечері у суботу, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на DW.

Призупинення фінансування діятиме до завершення розслідування щодо ролі співробітників агентства у масштабному нападі на Ізраїль терористичної організації ХАМАС 7 жовтня 2023 року.

Раніше про рішення призупинити фінансування агентства оголосили США, Британія, Канада, Австралія, Фінляндія та Італія. Приводом для цього кроку стали надані Ізраїлем докази, що 12 співробітників UNRWA могли бути причетними до атаки ХАМАСу на Ізраїль.

Реклама:

Швейцарія, яка робить щорічні внески в UNRWA у розмірі близько 20 мільйонів швейцарських франків (23 мільйони доларів США), також заявила про аналогічне рішення. Як йдеться у заяві міністерства закордонних справ країни у суботу, 27 січня, рішення щодо виплати у 2024 році не буде ухвалено, доки ситуацію довкола звинувачень не буде з'ясовано.

"У Швейцарії дотримуються нульової терпимості до всіх форм підтримки тероризму, а також до закликів до ненависті чи підбурювання до насильства", – додали в відомстві.

Міністр торгівлі та розвитку Нідерландів Джеффрі ван Левен також оголосив про призупинення фінансування UNRWA на час розслідування, заявивши, що уряд був "надзвичайно шокований" обвинуваченнями на адресу працівників агентства в участі у нападі на Ізраїль.

"Звинувачення полягає в тому, що напад було скоєно 7 жовтня на гроші ООН, на наші гроші", – сказав він громадському мовнику NOS у суботу.

У свою чергу глава агентства Філіппе Лаззаріні назвав рішення значної кількості країн призупинити фінансування агентства "шокуючим" і закликав переглянути його. "Від цієї підтримки залежать життя людей у Секторі Гази, а також регіональна стабільність", – йдеться у заяві Лаззаріні. Він зазначив, що низку співробітників, підозрюваних у причетності до нападів ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня, звільнено. Щодо них ведеться розслідування.

Як повідомляють МЗС Німеччини та міністерства ФРН з питань економічного співробітництва та розвитку, Берлін продовжить надавати гуманітарну допомогу мирним жителям Сектору Гази. "Всього кілька днів тому ми поповнили наші кошти для Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) та UNICEF на 7 мільйонів євро", – йдеться у спільному пресрелізі міністерств.

Агентство ООН для допомоги палестинським біженцям було засноване у 1949 році й діє в секторі Гази, на Західному березі річки Йордан, а також у Йорданії, Лівані та Сирії. Після жовтня 2023-го БАПОР надало свої об’єкти по всій Газі для цивільних, які тікали від наступу ізраїльських сил.

Раніше ЗМІ повідомили, що у Євросоюзі розробили план з 10 пунктів для "надійного, всеосяжного вирішення" ізраїльсько-палестинського конфлікту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: