Ролик Єврокомісії до Дня пам’яті жертв Голокосту виправили після обурення Польщі

Відео
Понеділок, 29 січня 2024, 09:56

У профілі президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн опублікували виправлене відео до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту після обурення Польщі попередньою версією ролика, де не вказували, що концтабір Аушвіц перебував в окупованій нацистами країні.

Про це повідомляє "Європейська правда".

У новому відеоролику, який з'явився у профілі фон дер Ляєн, немає згадки про Польщу, а натомість є титр: "Аушвіц, німецький нацистський табір смерті".

У суботу, в річницю визволення табору Аушвіц-Біркенау і в День пам'яті жертв Голокосту, в акаунті Урсули фон дер Ляєн з'явилося пам'ятне відео. У ньому єврокомісари, в тому числі і сама глава Єврокомісії, згадують євреїв, які загинули в таборах під час Другої світової війни.

"Сьогодні кількість антисемітських актів тривожно зростає. Наш обов'язок – захистити і забезпечити гідне життя євреїв Європи", – написала фон дер Ляєн. Цей підпис зберігся і в новій версії.

У ролику показані члени Єврокомісії, які пишуть імена жертв від руки, а потім, піднімаючи картки, вимовляють їх вголос. Зображення супроводжують субтитри з особистостями вбитих, датами їхнього народження і смерті та місцями, де це сталося. Однак географічні деталі, які використовуються, викликали критику з боку Польщі.

Автори ролика вказали місцем розташування табору Аушвіц Польщу, але не додали, що на той час Польща, як і сам табір, були під контролем нацистської Німеччини.

Невдоволення висловили міністр закордонних справ Радослав Сікорський, музей "Аушвіц-Біркенау", голова Бюро національної безпеки Польщі Яцек Севера, а також Аркадіуш Мулярчик ("Право і справедливість"), який за часів правління його партії відповідав за підготовку звіту про воєнні втрати Польщі.

Нагадаємо, в часи правління партії "Право і справедливість" у Польщі криміналізували термін "польські табори смерті".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: