У Німеччині двох ексдепутатів звинуватили в корупції за лобізм на користь Азербайджану

Понеділок, 29 січня 2024, 12:34

Мюнхенська прокуратура висунула звинувачення у корупції двом колишнім депутатам від Християнсько-демократичного союзу у зв’язку з нібито підкупом з боку Азербайджану.

Про це повідомляє Spiegel, пише "Європейська правда". 

Колишні депутати від ХДС Аксель Фішер та Едуард Лінтнер 33 і 23 роки відповідно були депутатами Бундестагу. Фішер не є депутатом з 2009 року, Лінтнер – з 2021-го. Підозри стосувалися також колишньої політикині Карін Штренц, але вона загинула у 2021 році. 

Розслідування тривало понад чотири роки і закінчилося висуненням звинувачень за фактами корупції та підкупу обраних посадовців.

Реклама:

Лінтнера звинувачують в отриманні коштів від азербайджанської влади та їхній передачі іншим депутатам, у тому числі Штренц, в обмін на ухвалення рішень, вигідних Азербайджану – зокрема у ПАРЄ. 

Прокуратура вважає, що Штренц погодилася діяти "згідно з очікуваннями Азербайджану". 

Фішеру висувають ті самі звинувачення – він у 2011 році нібито домовився з представником парламенту Азербайджану підтримувати вигідну Баку лінію у ПАРЄ в обмін на грошову винагороду у майбутньому. Йшлося нібито про "позитивні" промови, передачу конфіденційної інформації та власне голосування.  

Раніше подібні звинувачення висували проти ще одного депутата, Марка Гауптманна, але щодо нього розслідування у Тюрингії призупинили. 

Лінтнер фактично не заперечує, що займався лобізмом на користь Азербайджану, і визнавав, що його компанії отримали з Азербайджану понад 3 млн євро. Водночас зараз він заявив, що кримінальні звинувачення невиправдані. 

Нагадаємо, минулого тижня делегація Азербайджану оголосила, що припиняє взаємодію з ПАРЄ, не чекаючи рішення Парламентської асамблеї про застосування політичних санкцій.  

Читайте на цю тему у статті: Кінець проєкту "ширшої Європи". Чому вихід Азербайджану з ПАРЄ є частиною глобальних змін.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: