Прем'єрка Данії заявила, що "наївна Європа" повинна платити більше за оборону

Вівторок, 27 лютого 2024, 10:21

Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен заявила, що Європа повинна уникнути помилок 1930-х років і активізувати та розширити свою оборонну промисловість для стримування Росії. 

Про це вона сказала в інтерв’ю Financial Times, пише "Європейська правда".

За словами прем'єрки Данії, Європа повинна обмежити соціальні витрати і скорочення податків, щоб стримати все більш агресивну Росію за допомогою тривалого збільшення фінансування на оборону і безпеку.

"Я бачу більш агресивну Росію в усіх аспектах, не лише в Україні. І я думаю, що ми повинні запитати себе: чи є Україна кінцевим пунктом призначення для Росії? Чи це тільки частина того, чого вони хочуть досягти, знову будуючи Велику Росію?", – сказала Фредеріксен.

Реклама:

"Ми були занадто наївні, а в західній частині світу ми були занадто зосереджені на тому, щоб стати багатшими, і тому ми також створили залежність від країн, від яких ми не повинні залежати – газ від Росії, нові технології від Китаю", – зазначила прем’єрка, додавши, що настав час провести "дискусію з нашим населенням".

"Загалом ми не заплатили ціну за нашу свободу за останні 30 років", – заявила глава данського уряду.

Зауваження Фредеріксен є важливими, оскільки колись про неї говорили як про можливу майбутню генеральну секретарку НАТО, а також як про потенційну наступницю Шарля Мішеля на посаді президента Європейської Ради. 

Данія стала першою країною за межами G7, що підписала 10-річну угоду про співпрацю з Україною в галузі безпеки.

Данія є одним із найбільших джерел військової допомоги Києву порівняно з розміром її економіки. Її новий пакет військової допомоги на 1,7 мільярда крон (247,4 мільйона доларів) був представлений минулого тижня.

Фредеріксен також заявила, що Данія сподівається надати Україні літаки F-16 найближчим часом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: