Кишинів не очікує ескалації після з’їзду "депутатів" Придністров’я

Середа, 28 лютого 2024, 15:02

В уряді Молдови вважають, що з’їзд придністровських "депутатів" та його рішення не створюють загрози ескалації та дестабілізації.

Як повідомляє "Європейська правда", з такою заявою виступив речник уряду Молдови Даніел Воде. 

Речник назвав з’їзд у Тирасполі суто пропагандистською подією, "прийомом, що не заслуговує на прямі трансляції іноземних журналістів та напружені заголовки". 

"Ця подія спланована тими, хто перебуває з лівого боку Дністра, і Кремлем. Ми не бачимо небезпеки дестабілізації. Ми дуже пильно стежимо і повторюємо, що цей регіон також хоче миру і безпеки", – наголосив Даніел Воде. 

Реклама:

Він додав жартома, що єдиною "напругою" дня у середу є похмура погода. 

Нагадаємо, з’їзд "депутатів" Придністров’я щойно ухвалили звернення до Росії з проханням "захисту від тиску Молдови", звернувшись також до низки міжнародних організацій. 

Перед з’їздом лунали побоювання, що "депутати" можуть закликати Москву приєднати невизнаний регіон до Росії, але на рівні офіційних заяв у Кишиневі, Києві і Тирасполі такі припущення заперечували. 

Цей з’їзд є сьомим подібним заходом, попередній перед ним проходив ще у 2006 році. Тоді "депутати" вирішили проводити референдум за приєднання до Росії.

Після нього придністровський "центрвиборчком" оголосив, що понад 97% придністровців підтримали майбутнє входження Придністров’я до складу Росії. А також – проголосували за збереження "незалежності", доки приєднання до РФ не відбулося. Місцеві депутати дотепер апелюють до цих "результатів".

"ЄвроПравда" детально розповідала про це у статті: Придністров’я починає небезпечну гру. Про що сепаратисти Молдови проситимуть Путіна.

Дивіться також відеоблог з депутатом парламенту Молдови на цю тему. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: