Парламент Франції закріпив у конституції право на аборт

Понеділок, 4 березня 2024, 20:18

Французькі депутати і сенатори з величезною перевагою схвалили закріплення у конституції положення про те, що жінці гарантується право на аборт.

Про це повідомляє Le Figaro, пише "Європейська правда".

У фінальному голосуванні, що проходило на особливому засіданні у Версалі, "за" проголосували 780 парламентарів, тоді як проти – 72. Результат голосування зустріли бурхливими оплесками.

До ст. 34 основного закону увійде формулювання про те, що "закон визначає умови, за яких реалізується гарантована свобода жінки здійснити добровільне переривання вагітності".

Реклама:

Ухвалення рішення було очікуваним, оскільки перед цим ідея отримала достатньо голосів в обох палатах. 

Різні опитування свідчать, що закріплення права на аборт у конституції підтримують понад 80% французів. 

У багатьох повідомленнях медіа це рішення називають "історичним" і першим у світі. Втім, як зазначає AP, таке право жінки було закріплене також основним законом колишньої Югославії та залишилося у конституції Сербії у формулюванні про "право ухвалювати рішення щодо народження дітей". 

У Франції аборти декриміналізували ще у 1975 році, але на тлі рішення Верховного суду США 2022 року, яке скасувало федеральні гарантії здійснення абортів, президент Емманюель Макрон пообіцяв закріпити відповідне право у французькій конституції.

Спершу палати парламенту у Франції не могли досягти згоди щодо формулювань: Національна асамблея пропонувала гарантувати "право на добровільне переривання вагітності", а Сенат – "свободу" жінки це робити.

Сейм Польщі цього тижня також розглядатиме серію проєктів для легалізації абортів, щоб змінити ситуацію, створену за часів попередньої влади. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: