Кулеба привітав звіт спецмеханізму ОБСЄ щодо свавільного затримання РФ цивільних українців

Новини — Четвер, 25 квітня 2024, 18:08 —

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 25 квітня привітав підготовлений у межах так званого Московського механізму ОБСЄ звіт щодо свавільного утримання Росією українських цивільних.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", Кулеба написав у Twitter (X).

Голова МЗС наголосив, що звіт є "тривожним попередженням щодо систематичної та широкомасштабної кампанії Росії із захоплення цивільних заручників на окупованих територіях України".

"Висновки незалежної Місії шокують: люди, причетні до свавільного позбавлення волі українських цивільних, скоїли воєнні злочини, злочини проти людяності та порушення міжнародного гуманітарного права і прав людини", – підкреслює він.

Реклама:
ОБСЄ запустила спецмеханізм щодо випадків свавільного затримання РФ цивільних українців

Звіт Московського механізму ОБСЄ також визначає, що свавільне утримання цивільних Росією набуло масового характеру та спрямоване насамперед проти українських громадян, починаючи ще з анексії Криму у 2014 році.

"Документ стане важливим елементом у роботі національних та міжнародних судових органів, спрямованій на встановлення конкретних осіб, які мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності", – вважає Кулеба.

Московський механізм може бути запущений з ініціативи 10 і більше країн-учасниць ОБСЄ. Місія за підсумками своєї роботи готує звіт та рекомендації для влади країни, ОБСЄ та міжнародної спільноти щодо можливих варіантів реагування на виявлені проблеми.

У контексті свавільного утримання цивільних Росією механізм задіяли на початку 2024 року. Крім того, навесні 2023 року 45 держав-членів ОБСЄ ініціювали використання цього механізму для розслідування депортації дітей з окупованих Росією територій України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: