В чотирьох країнах ЄС провели арешти у справі про зловживання з "ковідними" фондами

Новини — Четвер, 4 квітня 2024, 16:47 —

У четвер в Італії, Австрії, Румунії та Словаччині здійснили серію арештів у рамках великого розслідування щодо масштабного шахрайства, пов’язаного з фондом ЄС для відновлення економіки після пандемії коронавірусу.

Про це повідомляє Politico, пише "Європейська правда".

Правоохоронці у чотирьох країнах на запит прокурорів скоординовано затримали понад 20 осіб. Восьмеро залишаться під вартою, ще 14 надалі будуть під домашнім арештом.

Поліція також навідалася з обшуками у низку будинків та офісів, конфіскуючи та арештовуючи активи, серед яких елітні вілли, криптовалюта, коштовні годинники та ювелірні вироби, автомобілі Lamborghini, Porsche та Audi Q8.

Реклама:

Підозри стосуються шахрайства із 600 млн євро з "ковідного" фонду Італії, кошти на який країна отримала з Фонду відновлення та стійкості ЄС (RRF). Італія отримала найбільшу суму через цей інструмент. 

У слідстві кажуть, що шахрайство здійснювалося злочинною групою, у якій були фахівці, знайомі з процедурами заявок на отримання держфінансування. Вони допомогли добути десятки мільйонів євро, що призначалися на підвищення конкурентоздатності й цифровізації італійських компаній. 

Фінансова поліція Італії виявила серію підозрілих транзакцій, що вказували на відмивання грошей через складну систему фіктивних компаній, створених в Австрії, Італії, Словаччині та Румунії. 

До операції залучена також Прокуратура ЄС (European Public Prosecutor's Office).

У цьому відомстві раніше відзначили зростання у 2023 році кількості розслідувань щодо можливого шахрайства із коштами з "ковідного" фонду – всього відкрили понад 200 розслідувань. Ця категорія складає близько 15% від усіх розслідувань можливого шахрайства, якими займається EPPO.

Нагадаємо, у Греції минулого місяця заявили про викриття злочинної мережі, що виготовила тисячі якісних підробок паспортів.

Тим часом у Європолі розслідують загадкове зникнення особистих файлів керівництва.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: