Португалія більше не вагається щодо вступу України до ЄС – новий глава МЗС

Новини — П'ятниця, 5 квітня 2024, 09:23 —

Новий уряд Португалії на чолі з прем'єр-міністром Луїшем Монтенегру виступає за вступ України до Європейського Союзу.

Про це заявив у четвер новий міністр закордонних справ Португалії Паулу Ранжел, розкритикувавши нерішучість попереднього уряду, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Прем'єр-міністр Луїш Монтенегру дав чіткий сигнал, що він виступає за розширення ЄС, зауважив Ранжел.

"Це те, що, на мою думку, потрібно було прояснити, оскільки Португалія мала певні вагання, особливо коли їй (Україні) надавали статус кандидата торік", – сказав Ранжел наприкінці міністерської зустрічі НАТО в Брюсселі.

Реклама:

Міністр визнав, що попередній соціалістичний уряд експрем'єр-міністра Антоніу Кошти був "повністю на боці України", але в питанні розширення "там були принаймні деякі коливання, що завжди створювало поле для двозначності".

"Тепер ніякої двозначності немає", – додав він.

Колишній прем'єр-міністр неодноразово попереджав, що розширення ЄС має супроводжуватися реформою структур Єврсоюзу, включаючи його бюджет, щоб уникнути дисбалансу, наприклад, у розподілі європейських фондів, представництві країн у Європейському парламенті і у правилах прийняття рішень між країнами-членами.

Відповідаючи на ці застереження, міністр закордонних справ визнав, що розширення "звичайно, передбачає фінансову реформу та реформу договорів" ЄС.

"Такою була позиція попереднього уряду, і вона залишається незмінною", – додав він.

Цього тижня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з новим прем’єр-міністром Португалії Луїшем Монтенегру. Вони домовились почати роботу над безпековою угодою.

Новий уряд меншості у Португалії на чолі з прем’єром Луїшем Монтенегру 2 квітня склав присягу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: