Кулеба відреагував на рішення ЄС щодо заморожених активів Росії

Новини — Вівторок, 21 травня 2024, 18:06 —

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна наполягає на конфіскації та передачі їй усіх заморожених на Заході активів Російської Федерації. 

Про це Кулеба сказав на брифінгу з міністеркою закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок у Києві в вівторок, повідомляє "Європейська правда".

Кулеба коментував рішення Ради ЄС 21 травня про згоду на використання надходжень від знерухомлених активів Центрального банку Російської Федерації на користь України.

Міністр зауважив, що історія з замороженими активами розвиватиметься у три кроки. 

Реклама:

"Спочатку – рішення щодо податків на відсотки від заморожених активів. Це рішення було ухвалене – передавати ці податки Україні. Зараз другий крок, це – доля самих відсотків, нарахованих на активи… Лише цього року ці відсотки сягнуть трьох мільярдів євро", – сказав Кулеба.

Загалом, зазначив він, вартість заморожених російських активів сягає близько 260 млрд євро. 

"При всій нашій вдячності за це рішення сьогоднішнє – суми не співмірні. Тому третій крок, про який ми говорили з початку року – це, власне, має бути конфіскація самих активів. Я розумію, тут є свої занепокоєння у німецької сторони. Але і для них ми маємо знайти рішення. Росія має заплатити", – зазначив міністр.

Рішення Ради ЄС передбачає  що 90% очікуваних надходжень від заморожених активів буде використано на військові цілі для підтримки оборони України.

Менша частка – 10% – піде на відновлення та реконструкцію України.

Читайте також: Формула конфіскації: за яким принципом прибуток від активів РФ піде на потреби України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: