Сейм Литви схвалив висновки комісії зі звинуваченнями на адресу президента Науседи

Новини — Вівторок, 4 червня 2024, 14:49 —

Литовський Сейм затвердив висновки тимчасової парламентської комісії, яка розслідувала дані інформатора про те, що розвідувальне агентство країни надавало переваги Гітанасу Науседі на виборах президента у 2019 році.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на LRT.

За затвердження висновків проголосували 64 депутати, проти – 42, утрималися 10 членів парламенту.

Після п'ятимісячного розслідування парламентська комісія встановила, що Науседа є вразливим через зв'язки його колишніх радників із представниками білоруського мінерального бізнесу, Росією та білоруськими спецслужбами.

Реклама:

Крім того, він міг порушити свою присягу, не відповівши на запитання комісії.

У висновку комісії йдеться про те, що директор Департаменту державної безпеки (ДДБ) Дарюс Яунішкіс знав про зв'язки оточення Науседи з особами, які становлять ризик, "але приховав цю інформацію від комісії та осіб, які ухвалюють рішення".

У висновку також зазначено, що п'ять років тому Яунішкіс допомагав Науседі у збиранні розвідувальної інформації про його команду і прихильників, а список цих осіб розвідка отримала від самого Науседи або він був переданий від його імені.

Крім того, у документі йдеться про те, що керівник Служби спеціальних розслідувань (ССР) Лінас Пярнавас зловживав своїми службовими обов'язками, не надавши комісії Сейму даних про проведене оперативно-розшукове розслідування, а директор ДДБ Яунішкіс надав комісії Сейму інформацію, що вводить в оману.

Керівники Генпрокуратури, ДДБ і ССР звинувачують комісію Сейму в упередженості, перевищенні своїх повноважень і тиску. За їхніми словами, під час складання висновків комісія Сейму не врахувала деякі подані документи і свідчення, проігнорувала низку фактів, вимагала надати оперативні матеріали, хоча закон забороняє службам це робити.

Комісія з етики та процедур Сейму, яка розслідувала скаргу керівників установ, встановила, що під час парламентського розслідування було порушено Статут Сейму і Кодекс етики політичної діяльності.

Законність створення тимчасової комісії для розслідування вже оскаржили в Конституційному суді.

Науседа назвав створення комісії та її висновки політично вмотивованими і пов'язав це з президентськими виборами, які відбувалися нещодавно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: