Ратификация Стамбульской конвенции, блокада Калининграда, 9 млрд займа от ЕС: новости дня

Дайджест
Понедельник, 20 июня 2022, 22:03

Британська розвідка розповіла про проблеми повітряних сил РФ у війні з Україною; верховний представник ЄС із зовнішньої політики заявив, що блокада Росією експорту мільйонів тонн українського зерна є воєнним злочином; Верховна рада підтримала ратифікацію Стамбульської конвенції; президентка Єврокомісії переконана, що Україна отримає статус кандидата цього тижня; в українському парламенті вважають, що Україна може пройти шлях від кандидата до члена ЄС "за рік-два"; Росія почала військові навчання у Калінінградській області після припинення транзиту Литвою і погрожує захистом своїх інтересів; ЄС заморозив активи російських олігархів на 12,5 млрд євро; за результатами виборів Макрон офіційно втратив абсолютну більшість у парламенті; ЄС до кінця тижня затвердить 9 млрд євро позики Україні; на кордоні з Польщею запрацював оновлений пункт пропуску "Краківець".

Більше важливих і цікавих новин 20 червня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! 

Неефективна російська авіація, блокада зерна Росією

Триває 117 доба повномасштабної війни Росії проти України.

Як повідомляє британська розвідка, повітряні сили Росії у війні з Україною виявились недостатньо ефективними, і це могло стати одним з визначальних факторів дуже обмежених успіхів РФ.

Причини такої ситуації ймовірно подібні до тих, що склалися з сухопутними військами.

У звіті пишуть, що роками більшість навчань для повітряних сил найімовірніше відбувалася за сценаріями та була призначена для того, щоб вразити начальство, а не розвивати ініціативу екіпажів.

Зазначається, що хоча у Росії є вражаючий парк відносно сучасних і боєздатних бойових літаків, повітряні сили майже напевно не розвинули інституційну культуру і не отримали того набору навичок, який відповідав би прагненням діяти за більш західним стилем повітряних кампаній.

Комітет експертів Європейської хартії регіональних мов або мов меншин вважає неприйнятним, що Росія продовжує використовувати становище російської мови в Україні як мови меншини у якості підстави для агресії.

Комітет найрішучішим чином засудив агресію Російської Федерації проти України та висловив свою солідарність з усім народом України. 

Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що політика президента РФ щодо НАТО і ЄС покликана завадити поширенню демократії на Росію: "Очевидно, Путін боїться, що іскра демократії може полетіти до Росії".

Блокада Росією експорту мільйонів тонн українського зерна є воєнним злочином, вважає верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна поки не досягла прогресу в багатосторонніх переговорах щодо розблокування морського експорту зерна.

А німецька залізниця розпочала тестові перевезення зерна через кордон України з Польщею і після їхнього завершення зможе здійснювати їх на щоденній основі.

Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен сподівається, що у липні ці тестові перевезення завершаться, і Німеччина зможе щоденно експортувати зерно.

Слід додати, що Євросоюз схвалив заходи з подолання продовольчої кризи, спровокованої російським вторгненням.

Ратифікація Стамбульської конвенції та євроінтеграція

Верховна рада підтримала ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами, більш відомої як Стамбульська конвенція.

Ратифікація Стамбульської конвенції вважається гарним сигналом напередодні саміту ЄС щодо готовності України впроваджувати необхідні реформи, оскільки для держав-членів ЄС це є своєрідним "маркером цивілізованості". 

Детальніше про значення Стамбульської конвенції для євроінтеграції - у статті Гендер з обмеженнями: що змінить провал або успіх ратифікації Стамбульської конвенції

На Заході привітали схвалення Україною Стамбульської конвенції. 

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич привітала ратифікацію Верховною радою Стамбульської конвенції: "це величезний крок вперед у захисті жінок та дівчат від усіх форм насильства, як в Україні, так і за кордоном".

Вона зазначила, що Україна стане 36-ю державою, яка ратифікувала Стамбульську конвенцію.

Президент ПАРЄ привітав рішення Ради ратифікувати Стамбульську конвенцію.

Глава МЗС Швеції Анн Лінде привітала ратифікацію Радою Стамбульської конвенції, назвавши це важливим досягненням у світлі обговорень щодо статусу кандидата на членство в ЄС для України.

23-24 червня у Брюсселі проходитиме саміт Євросоюзу, на якому, як очікується, Україні мають офіційно надати статус кандидата на вступ до ЄС.

Президентка Єврокомісії переконана, що Україна отримає статус кандидата на саміті.

Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в понеділок заявила, що три держави, які раніше виступали проти надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС, після рішення Єврокомісії змінили свою думку.

За її словами, усі члени ЄС підтримують кандидатство Україні.

Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен вважає, що Київ "може легко впоратися" з вимогами, які Європейська комісія висунула для збереження статусу кандидата на членство в Європейський Союз.

Вона також вважає, що Євросоюзу було б цинічно не надати Україні та Молдові статус кандидата на вступ до ЄС через неспроможність подолати внутрішні виклики.

А прем’єр Грузії вважає, що Україні й Молдові дають кандидатський статус через війну.

У Верховній раді вже прогнозують, скільки Україні знадобиться часу від отримання статусу кандидата на вступ в ЄС до фактичного вступу. 

Голова комітету Верховної ради з питань зовнішньої політики Олександр Мережко (фракція "Слуга народу") вважає реалістичним, щоб Україна пройшла шлях від кандидата до члена Європейського Союзу "за рік-два".

Слід також додати, що Верховна рада ратифікувала Угоду про скасування ввізних мит і тарифних квот у двосторонній торгівлі між Україною та Великою Британією, яка діятиме щонайменше протягом наступних 12 місяців.

Санкції та ізоляція РФ: блокада Калінінграда

18 червня губернатор Калінінградської області Росії Антон Аліханов заявив, що з суботи Литва припинила пропускати через свою територію транзитні потяги з товарами, які потрапили під санкції Європейського Союзу.

У Кремлі назвали "безпрецедентним" та "незаконним" призупинення Литвою транзиту деяких товарів до Калінінградської області через свою територію у рамках санкцій ЄС, але відповіді поки не придумали. 

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель поки не прогнозує можливості нового витка серйозної напруги у відносинах з РФ після того, як у суботу Литва почала блокувати транзит вантажів до Калінінграда.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що Росія має звинувачувати лише сама себе у болючих наслідках західних санкцій.

Росія почала військові навчання у Калінінградській області після припинення транзиту Литвою.

Міністерства закордонних справ Росії викликало очільницю посольства Литви у Москві у зв'язку із забороною на залізничний транзит вантажів через литовську територію до Калінінградської області.

У російському міністерстві назвали дії Литви "відкрито ворожою" провокацією та порушенням міжнародно-правових зобов'язань.

У Росії попередили, що якщо найближчим часом вантажний транзит між Калінінградською областю та рештою території Російської Федерації через Литву не буде відновлено в повному обсязі, то Росія залишає за собою право на дії із захисту своїх національних інтересів.

Міністерство закордонних справ Литви у понеділок викликало тимчасового повіреного у справах Росії Сєргєя Рябоконя і роз’яснило йому обмеження, під які підпадає транзит товарів до Калінінградської області РФ.

Там наголосили, що перевезення пасажирів і товарів, які не підпадають під санкції ЄС, до Калінінградської області та з неї через територію Литви продовжується у звичайному режимі.

У Литві також нагадали, що згідно з четвертим пакетом санкцій ЄС із 17 червня заборонений імпорт і транзит до Росії сталевої та сталеливарної продукції через територію ЄС.

Щодо дії накаладених на Росію санкцій, то Євросоюз заморозив активи російських олігархів на 12,5 млрд євро.

У Німеччині вперше конфіскували нерухомість у росіян через санкції.

Естонія з 10 липня заборонить приватним особам ввезення санкційних товарів з РФ.

Британія офіційно закрила послу РФ доступ до парламентських будівель.

У Молдові, яка не входить до Євросоюзу, на початку червня закон, який забороняє трансляцію у Молдові російських новин, інформаційно-аналітичних програм та фільмів військового змісту. 

Соціалісти країни оскаржують обмеження на трансляцію російських телеканалів.

Вибори у Франції

У неділю 19 червня у Франції пройшов другий тур парламентських виборів. 

Президент країни Еммануель Макрон втратив абсолютну більшість у Національній асамблеї.

Президентський блок Еммануеля Макрона "Разом"  не здобув 289 голосів, які йому потрібні, щоб зберегти контроль над Асамблеєю. За підсумками голосування у нього всього 245 місць.

А найреальніший партнер Макрона відмовився від переговорів про коаліцію з його партією. Зокрема, французька партія "Республіканці" відмовилась від переговорів і планує залишитися в опозиції.

Крім того, Марін Ле Пен, лідерка правопопулістського "Національного об’єднання", не повертатиметься на посаду президента партії, щоб очолити фракцію у парламенті, де її партія здобула несподівано багато місць.

Інше: 9 млрд Україні від Євросоюзу, оновлений "Краківець"

ЄС до кінця тижня затвердить 9 млрд євро позики Україні – ЗМІ.

На кордоні з Польщею запрацював оновлений пункт пропуску "Краківець".

Головними темами саміту G7 стануть санкції і реконструкція України - джерело.

"Газпром" на тиждень зупинить поставки газу до Греції.

Нідерланди знімуть обмеження на роботу вугільних станцій через дефіцит російського газу.

Білорусь заявляє, що готова поновлювати співпрацю щодо контролю за озброєнням.

Німеччина "дуже впевнена" в угоді щодо вступу Швеції та Фінляндії в НАТО - ЗМІ.

У Бельгії національний страйк через ціни і зарплати: аеропорт Брюсселя скасував рейси.

У Британії відбудеться найбільший за останні 30 років страйк залізничників.

Білоруські військові намагалися зробити підкоп на кордоні з Польщею.

Данія офіційно приєдналася до оборонної політики ЄС. Через загрозу з РФ країна продовжить експлуатацію літаків F-16.

Фінляндія з 30 червня скасує коронавірусні обмеження на кордонах.

Це лише частина цікавих новин 20 червня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: