Европа вернулась в Херсон, Литва дарит морской дрон, министерство евроинтеграции: новости дня

Дайджест
Пятница, 11 ноября 2022, 21:47

Серед головних тем дня – повернення Херсону, військова та гуманітарна допомога Україні, підготовку до саміту G20, інтеграція України до ЄС та НАТО, події в Молдові. 

Посол Євросоюзу в Україні Матті Маасікас заявив, що у Херсон з Україною повертається і Європа

Південна Корея вперше продасть артилерійські снаряди, призначені для українських збройних сил, в рамках конфіденційної угоди про постачання зброї між Сеулом і Вашингтоном.

Крім того, Сполучені Штати збирають сьомий "Рамштайн" для військової допомоги Україні.

У Литві зібрали $250 тисяч на морський дрон для України, а Швеція найближчим часом ухвалить рішення про постачання Україні сучаснішої зброї.

Лідери G20 на саміті наступного тижня планують засудити застосування або будь-які погрози застосування ядерної зброї.

Президент США Джо Байден детально обговорить ситуацію в Україні з лідером КНР перед самітом G20, а Путін не виступить на зустрічі навіть онлайн. Посилає главу МЗС РФ Лаврова.

Напередодні саміту також стало відомо, що у США відбулися військові навчання, які імітували вторгнення Росії в Європу.

Всі важливі і цікаві новини 11 листопада – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Повернення Херсону

Вдень 11 листопада українські захисники почали заходити у Херсон.

Посол Євросоюзу в Україні Матті Маасікас заявив, що з Україною в Херсон повертається і Європа

Посол Німеччини в Україні зраділа звільненню Херсона.

"Ще одна найочікуваніша Перемога Збройних Сил України – звільнення Херсона! Сподіваюся, що свою відпустку влітку 2023-го проведу на Херсонщині. Увесь світ віддає гідну шану тим, хто мужньо боронить і звільняє рідну землю. Вічна пам'ять полеглим!" - написала у Twitter посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен.

Президент Франції також зрадів звільненню Херсона.

"Вітаю повернення Херсона до складу України, що є важливим кроком на шляху до повного відновлення її суверенних прав. Франція і надалі підтримуватиме український народ", – написав Емманюель Макрон у Twitter.

Допомога Україні  

The Wall Street Journal повідомляє, що Південна Корея вперше продасть артилерійські снаряди, призначені для українських збройних сил, в рамках конфіденційної угоди про постачання зброї між Сеулом і Вашингтоном.

Американські чиновники, знайомі з угодою, повідомили, що США придбають 100 000 одиниць 155-мм артилерійських боєприпасів, які будуть доставлені в Україну, що є достатнім для забезпечення українських артилерійських підрозділів протягом щонайменше кількох тижнів інтенсивних бойових дій.

Крім того, Сполучених Штатів збирають сьомий "Рамштайн" для військової допомоги Україні.

Ця зустріч пройде віртуально у Пентагоні і дозволить міністрам оборони майже 50 країн обговорити зусилля щодо забезпечення України засобами захисту її суверенітету від подальшої російської агресії.

У Литві зібрали $250 тисяч на морський дрон для України.

Швеція найближчим часом ухвалить рішення про постачання Україні сучаснішої зброї, а нова прем’єрка Італії Джорджія Мелоні запевнила НАТО у підтримці України.

Також країни Заходу заявляють про наміри допомагати Україні не тільки зброєю. 

Нідерланди виділяють додаткові 110 млн євро на допомогу в зимовий період.

Кошти будуть призначені для забезпечення українців житлом, ремонту водогонів та будинків, закупівлі газу, продуктів харчування та електроенергії – найнеобхідніших речей для того, щоб підготувати український народ до зими.

Єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон заявила, що Європейський союз докладає максимум зусиль, щоб допомогти Україні у відновленні зруйнованої російськими ударами енергетичної інфраструктури.

За її словами, 40% інфраструктури України не працює. 

"У багатьох випадках це питання не фінансування, а потреб у дуже специфічній техніці та обладнанні, – це і є проблемою. Енергетичне співтовариство та мої служби звертаються до компаній, у яких може бути це обладнання на складі, і ми вже отримали кілька позитивних відповідей. Тож перші трансформатори – на шляху заміни тим, які російські безпілотники чи ракети знищували", - сказала Сімсон.

Тим часом, Румунія переведе Сулинський канал на цілодобовий режим заради вантажів з України.

До того ж, Євросоюз мобілізує 1 млрд євро на вивезення зерна з України "шляхами солідарності".

"Для підтримки та подальшого збільшення пропускної спроможності "шляхів солідарності" ми мобілізуємо значні інвестиції через різні чинні програми ЄС та національні програми", – наголошує Єврокомісія.

А ще Німеччина виділить додатковий мільярд євро на підтримку України у 2023 році. Гроші будуть спрямовані на захист від російських кібератак і збір доказів військових злочинів.

До речі, президент України Володимир Зеленський та федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц провели телефонну розмову.

У комюніке німецької сторони зазначили, що лідери обговорили "конкретні заходи для посилення енергетичної інфраструктури України". Шольц зазначив, що Німеччина продовжує підтримку України, наразі з пріоритетом на питаннях енергетичної інфраструктури і протиповітряної оборони

Як повідомив Зеленський, вони із Шольцем підтримали продовження "зернової ініціативи" й узгодили позиції напередодні саміту G20

Також сьогодні стало відомо, що Шольц втрачає прихильність німців.

Щодо саміту G20

15-16 листопада лідери G20 зустрічаються в Індонезії.

За даними Reuters, лідери найбільших економік світу планують засудити застосування або будь-які погрози застосування ядерної зброї.

"Багато членів рішуче засудили незаконну, невиправдану і неспровоковану агресивну війну Росії проти України і закликали її негайно припинити війну", - йдеться в проєкті, який може змінитися і потребуватиме схвалення Москви для досягнення одностайності.

"Застосування або загроза застосування ядерної зброї є неприйнятною", - сказано в документі.

Президент США Джо Байден детально обговорить ситуацію в Україні з лідером КНР перед самітом G20.

Путін не виступить на G20 навіть онлайн. Замість нього на зустріч поїде глава МЗС РФ Сергей Лавров.

Державний секретар США Ентоні Блінкен не планує жодної взаємодії з міністром закордонних справ РФ Сергеєм Лавровим.

Напередодні саміту також стало відомо, що у США відбулися військові навчання, які імітували вторгнення Росії в Європу.

Інтеграція України до ЄС та НАТО 

Банкова та керівництво уряду попередньо погодили утворення об’єднаного міністерства євроінтеграції, культури та інформаційної політики, основним функціоналом якого стане питання вступу України до ЄС.

Підтвердження цього "Європейська правда" отримала від власних джерел, йдеться у статті редактора "ЄП" Сергія Сидоренка.

Як сказано у публікації, цього тижня стало відомо про заплановану реформу уряду, за якою міністерство культури отримає також повноваження щодо європейської та, імовірно, євроатлантичної інтеграції. Видання "Дзеркало тижня" повідомило, що нове відомство матиме назву міністерство євроінтеграції, культури та інформаційної політики.

"Ми не знаємо, хто саме став натхненником цієї реформи, але якщо вона буде проведена, це стане, напевно, найгіршим від 2014 року управлінським рішенням у сфері координації інтеграції України до ЄС та НАТО", - йдеться у публікації.

Тим часом, Україна отримала висновки Єврокомісії щодо законопроєкту "Про медіа", ухвалення якого є необхідним для просування України на шляху до вступу в ЄС.

"На мій експертний погляд, ці висновки є досить робочими, не дуже об'ємними. Якщо чесно, очікували, що буде значно більше запитань", - сказав заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко.

Заступник міністра висловив сподівання, що після зняття всіх питань щодо документа його буде ухвалено в цілому до кінця року.

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, яка, до речі, може очолити нове Мін'єврокульт, заявила, що після війни вступ до НАТО стане пріоритетом України.

День незалежності Польщі 

У Польщі сьогодні – День незалежності. Володимир Зеленський привітав країну польською: Дружба і любов – навіки. 

Посольство України привітало Польщу з днем незалежності зворушливим роликом.

У Варшаві проходить багатотисячний марш до Дня незалежності з прапорами і фаєрами.

Сьогодні також стало відомо, що МЗС Польщі заявило про згоду Києва на пошуково-ексгумаційні роботи на території України.

Молдова 

У Молдові продовжується протистояння між проросійськими силами та проєвропейською владою. 

Антикорупційні прокурори обшукували в Кишиневі штаб-квартиру партії експрезидента Додона. Під час обшуку в офісі Партії соціалістів вилучили документи, записи та носії інформації бухгалтера партії.

Крім того, у Молдові злили "листування" міністра юстиції й радника Санду, кажуть про причетність РФ.

Угорщина

Більшість угорців вважає, що прем’єру Орбану слід жорсткіше протистояти Росії, а в ЄС кажуть про "значний крок" Угорщини до отримання коштів на відновлення.

"Угорці прийняли умови Єврокомісії щодо проміжного етапу для забезпечення незалежності судової влади. Це не кінець переговорів, але це значний крок", - сказав Reuters представник ЄС, який говорив на умовах анонімності.

Перебуваючи при владі з 2010 року, Орбан затягнув зашморг навколо ЗМІ, науковців та неурядових організацій, обмежив свободи мігрантів та геїв. Він також посварився з ЄС через допомогу Україні та санкції проти Росії.

Але коли цього року економіка Угорщини погіршилася, а форинт впав, Будапешт спробував укласти угоду з Брюсселем, щоб отримати гроші від Євросоюзу.

Інше: рецесія в ЄС

Західні санкції викликали складнощі для експорту українських компаній.

Ексдепутат-утікач Онищенко отримав громадянство Північної Македонії.

У Норвегії висунули звинувачення сину соратника Путіна, який підняв дрон на Шпіцбергені.

Росія заборонила в'їзд 200 громадянам США, у списку – сім’я Байдена, речниця Білого дому і Тімоті Снайдер.

Ексохоронець посольства Британії в Німеччині визнав, що шпигував на користь Росії.

В ЄС заявили про настання рецесії, інфляційний шок триватиме.

"Права рука" прем'єра Португалії йде у відставку через звинувачення у зловживанні становищем.

У Брюсселі невідомий напав з ножем на поліцейських: один загиблий, один поранений. Нападник був у списку потенційних екстремістів.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: