Приватизація-2014: продати не можна залишити

П'ятниця, 11 липня 2014, 10:45 — Юрій Панченко, ЄвроПравда

Проблеми з наповненням держбюджету залишають уряду вкрай малий вибір. Найближчим часом в Україні має стартувати масштабна приватизація.

Про це заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. "Ми оголошуємо наймасштабнішу приватизацію за всі 20 років", - заявив він.

Поки прем’єр назвав лише один потенційний об’єкт продажу – компанію "Укрспирт". За словами Арсенія Яценюка, такі держкомпанії є предметом корупції, а не розвитку країни. "Я вважаю, що будь-які держкомпанії, холдинги та інша нечисть, які були створені, є неефективними. Їхня діяльність спрямована на одне - розкрадання грошей, отриманих під держгарантії", - сказав прем’єр.

Остаточний список об’єктів приватизації буде визначено найближчими днями. Однак ЄвроПравді вже вдалося ознайомитися з проектом урядової постанови "Про затвердження об’єктів права державної власності, що підлягають приватизації у 2014 році". Цей документ буде розглядатися урядовим комітетом у п’ятницю 11 липня.

У пояснювальній записці зазначено, що від приватизації цих активів планується отримати 29 млрд грн. Це значно більше, ніж було закладено у державному бюджеті. Згідно з ним, у 2014 році загальний обсяг надходжень від приватизації має скласти 17 млрд грн.

Заради збільшення цієї суми урядом було прийнято рішення додати до списку приватизації 50% акцій "Укрнафти" та 75,2% акцій "Турбоатому". Їхній продаж, сподіваються в Кабміні, додасть державі додатково 13 млрд грн.

Окрім цього, уряд планує завершити приватизацію в енергетичному секторі. Уряд вирішив продати пакети акцій в тих підприємствах, де доля держави вже стала міноритарною.

Зокрема, мають бути продані пакети в 25% акцій "Дніпроенерго", "Дніпробленерго", "Київенерго", "Західенерго", "Донецькообленерго", "Донбасенерго", "Вінницяобленерго", "Закарпаттяобленерго", "Сумиобленерго". Також пропонується продати держпакети акцій шахти ім. Засядька (16,2%), "Комсомольського рудоуправління" (0,3%) та "Львівської вугільної компанії" (37,6%).

Продаж пакетів акцій, які не є навіть блокуючими, теоретично може зацікавити лише власників основного пакету. Відповідно, продати їх вдало досить складно.

Втім, існує й інша можливість – ці акції можуть виявитися цікавими для впливу на власника базового пакету.

"Покупець цих пакетів акцій не зможе керувати менеджментом підприємств, але може створювати для них численні перешкоди. В такому разі пакети стають інструментом впливу", - пояснює начальник аналітичного управлення інвесткомпанії SP Advisors Віталій Ваврищук. Нагадаємо, що більшість зазначених вище підприємств входять до холдингу ДТЕК Ріната Ахметова.

Також на продаж виставлені великі пакети "Миколаївобленерго" (70%), "Запоріжжяобленерго" (60,25%), "Харьківобленерго" (65%) та "Тернопільобленерго" (50,99%). До продажу готують також ТЕЦ у Херсоні, Одесі та Миколаєві.

Цікаво, що до переліку увійшла і низка кримських підприємств. Зокрема, на продаж буде виставлено 25% "Крименерго", 37,23% "Кримтеплоенергоцентраль" та 36% племінного заводу "Кримський". За політичних причин продати ці активи буде вкрай важко.

В промисловості, окрім "Турбоатому", звертає на себе увагу приватизація 99,56% акцій Одеського припортового заводу, а також "Азовмашу" (50%), Запорізького титаномагнієвого комбінату (51%), "Свема" (91,6%), а також майже повний пакет акцій "Сумихімпрому" та заводу "Прилив".

У туристичній галузі найцікавішим об’єктом виявився київський "Президент-отель", в якому держава наразі володіє повним пакетом акції. Всі 100% отелю наразі пропонується виставити на продаж.

Дуже можливо, що цей список ще буде поповнюватися. Зокрема, звертає увагу відсутність у ньому "Укрспирту", швидку приватизацію якого анонсував прем’єр-міністр.

Як свідчать джерела ЄвроПравди в уряді, питання "Укрспирту" буде розглядатися окремо

"Його піднімали два тижні тому. Поки вирішено, що має бути проведений детальний аудит компанії, і слідкувати за ним має не Міністерство аграрної політики, а напряму Кабмін. Після цього уряд знову поставить питання про приватизацію спиртового монополіста". Загалом, серед підприємств харчової галузі до приватизації заплановано лише ряд хлібзаводів та племінних заводів.

Однак прийняття такого списку приватизації не означає вдалої реалізації.

Зокрема, плани приватизації минулих років зазвичай не виконувались. Цю проблему визнає і голова секретаріату Ради підприємців при Кабінеті міністрів Андрій Забловський. "Підготовка до приватизації вимагає чимало часу, особливо зараз, коли інвестори не зацікавлені в покупках в Україні. Можна зрозуміти проблеми уряду із наповненням бюджету, однак варто визнати: якщо навіть підготовка до приватизації цих об’єктів почнеться зараз, їхній продаж можливий лише в наступному році", - говорить він.

Ще більш категоричний Віталій Ваврищук. "Для проведення вдалої приватизації необхідно продемонструвати, що підходи до неї суттєво відрізняються від попередніх урядів. Лише так можна залучити до конкурсу крупних іноземних інвесторів, без участі яких жоден приватизаційний конкурс не буде виглядати прозорим", - зазначає він.

Відповідно, для створення таких умов необхідний час, що робить неможливим вдалу приватизацію в 2014 році.

"Продавати великі пакети акцій таких підприємств, як "Укрнафта" та "Турбоатом", можливо лише великим інвесторам, що мають плани розвитку цих об’єктів та достатні капітали для цього. Це вимагає залучення іноземних інвесторів, а отже, приватизація має зачекати", - резюмує Віталій Ваврищук.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.