Комісію Юнкера можуть заблокувати через проблемних комісарів

Понеділок, 22 вересня 2014, 16:25

Для окремих представників нової Єврокомісії процедура затвердження Європарламентом може стати справжнім випробовуванням. Через них ЄП може відмовитися затверджувати склад комісії Жана-Клода Юнкера в цілому.

Про це пише брюссельське видання "European Voice".

Йдеться про Аленку Братушек (Словенія), Джонатана Хілла (Велика Британія), Мігеля Аріаса Каньєте (Іспанія), Тібора Наврачича (Угорщина) та Кармену Велья (Мальта). Саме вони є найбільш "уразливими" до питань європарламентарів з огляду на їхню політичну приналежність, а також невідповідність попереднього досвіду тим посадам, на які їх призначили.

Зокрема, номінант від Словенії Аленка Братушек багатьма відзначається як "слабка ланка" в команді Юнкера.

Вона представляє маленьку країну, не має підтримки власного уряду та спричинила політичний скандал через те, що номінувала сама себе за сумнівною процедурою.

Окрім того, Братушек було запропоновано досить високу посаду віце-президента з питань енергетичного союзу, для якої у неї, на думку багатьох експертів, не вистачає "переконливого досвіду". По суті, у неї взагалі відсутній досвід роботи у даній сфері.

Водночас висока посада може стати аргументом на захист представниці Словенії, адже дуже ймовірно, що Жан-Клод Юнкер захищатиме всіх своїх віце-президентів.

Як відзначають представники "зелених" в Європарламенті, Братушек може "убезпечити себе", якщо запевнить, що опікуватиметься також питаннями клімату та навколишнього середовища.

Іншим єврокомісаром, чиє призначення європарламентарі можуть поставити під питання, є Джонатан Хілл, якому Юнкер довірив посаду комісара з питань фінансової стійкості, фінансових послуг і ринків капіталу.

Його кандидатура викликає занепокоєння в представників різних політичних спектрів ЄП.

Зокрема, євродепутати "лівих партій" стурбовані доповідями про попередню лобістську діяльність Хілла.

В той самий час "правим" не подобається те, що британець (представник держави поза єврозоною) відповідатиме в ЄС за банківський союз. 

Як свідчить джерело у фракції "Європейські консерватори та реформісти", яка номінувала Хілла, він обізнаний про можливі політичні ризики та вже проводить переговори з європарламентарями, намагаючись переконати їх, що не буде керуватися інтересами британського уряду чи представників індустрії фінансових послуг.

Кандидат від Іспанії Мігель Аріас Каньєте зіштовхнувся з критикою ще від моменту свого номінування в липні.

Іспанця, який повинен відповідати за одну з найбільш важливих сфер - енергетики та клімату, викликав критику через свої сексистські коментарі.

Зокрема, під час теледебатів  з соціалісткою Еленою Валенсіано в рамках передвиборчої кампанії до Європарламенту, Каньєте пояснив свій непереконливий виступ необхідністю "контролювати свою інтелектуальну перевагу, аби не виглядати мачо, що атакує беззахисну жінку".

З огляду на те, яку велику увагу приділяє новопризначений президент ЄК, а також усі політичні фракції Європарламенту питанню гендерної рівності, подібні висловлювання можуть стати справді проблемою для майбутнього єврокомісара. 

Запитання викликає також і той факт, що в той час, як Каньєте входив до складу комітету ЄП з питань сільського господарства, його дружина отримувала кошти в рамках спільної сільськогосподарської політики ЄС (CAP).

Окрім того, незважаючи на те, що Каньєте продав свої акції  в нафтових компаніях, він не зміг повністю усунути занепокоєння євродепутатів з цього приводу, повідомляють джерела.

Понад усе багато представників ЄП вважають, що іспанець керуватимуться у своїй роботі переважно своїми "енергетичними інтересами", а не інтересами ЄС.

Ключовою "проблемою" майбутнього єврокомісара з питань освіти, культури, молоді та громадянства Тібора Наврачича є те, що він є кандидатом від Угорщини.

Будь-хто, номінований контроверсійним прем'єр-міністром Віктором Орбаном, викликатиме багато запитань у Європарламенту, вважають експерти.

Все більш автократичний стиль керівництва Орбана залишив його практично без друзів у ЄС, навіть незважаючи на те, що його партія "Фідеш" входить до складу Європейської народної партії.

Водночас відхилення кандидатури Наврачича є сумнівним, адже на його місце буде запропоновано іншу кандидатуру Орбана. 

Кандидат від Мальти Кармену Велья, якому доручено опікуватися питаннями довкілля, морських справ і рибальства, швидше за все отримає декілька неприємних запитань щодо свого минулого.

Під час його перебування в уряді у 1980-х роках мальтійська преса закидала Вельї звинувачення щодо ухилення від сплати податків та корупції.

Незважаючи на те, що жодне із звинувачень не було доведено, питання все ще залишаються.

Окрім того, довіру до Мальти було підірвано після того, як її представник в Єврокомісії Джон Даллі у 2012 році пішов у відставку після звинувачень у лобіюванні інтересів тютюнових компаній.

Варто зазначити, що раніше в історії були випадки, коли Європарламент відхиляв весь склад Єврокомісії через проблеми одного комісара. Річ у тім, що комісія завжди затверджується "в пакеті", ЄП не має права відхиляти кандидатури окремих комісарів.

Зокрема, у 2004 році комітет з громадянських прав проголосував проти висунення італійця Рокко Бутільйоне  на посаду єврокомісара з питань юстиції, свободи та безпеки через його суперечливі висловлювання щодо жінок та сексуальних меншин.

У 2009 році представниця Болгарії Румяна Шелева була змушена зняти свою кандидатуру, оскільки виникли питання щодо її фінансових інтересів.

Слухання щодо кожного з претендентів відбудуться наступного тижня.

"Європейська правда" вже повідомляла, що запропонований склад Єврокомісії вважать відверто недружнім щодо України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.