Юнкер мріє знайти 8 жінок-єврокомісарів

Середа, 27 серпня 2014, 10:53

Новообраний президент Єврокомісії може сподіватися "у кращому випадку" на 8 жінок-єврокомісарів.

Про це пише European Voice.

Враховуючи кандидатів, висунутих національними урядами, Юнкеру буде важко досягнути кількості, яка була представлена в Комісії Баррозу (9 жінок – ред.). Це можливо лише у випадку, якщо Європейська Рада обере на посаду Високого представника із зовнішньої та безпекової політики жінку, а Польща, яка висунула на цю посаду Сікорського, натомість запропонує кандидатуру жінки, пише видання.

Водночас, існує велика ймовірність того, що Європейський парламент відхилить пропозиції Юнкера щодо кандидатур єврокомісарів, якщо вважатиме, що вони містять недостатню кількість жінок.

Мартін Шульц, президент Європейського парламенту, вже попередив, що Комісія з менш ніж за дев'ятьма жінками може бути не затверджена Європарламентом.

На сьогодні  п'ять держав-членів публічно висунули жінок в якості кандидатур: Болгарія (Крісталіна Георгієва), Чехія (Віра Юрова), Італія (Федеріка Могеріні), Словенія (Оленка Братушек) і Швеція (Сесилія Мальстрем). Крім того, Юнкер може сподіватися  на жінок-кандидатів з Данії та Нідерландів, які поки що публічно не розкрили своїх кандидатур. Також можлива жіноча кандидатура і від  Бельгії, де проходять переговори щодо формування нового уряду, які включають в себе обговорення того, які партії повинні висувати єврокомісара.

Зокрема,  Юнкер сподівається, що Бельгія висуне голову фламандських християн-демократів Маріан Тіссен.

Якщо обере жінку наступницею Ештон, а Польща висуне жіночу кандидатуру - ймовірно, Дануту Хюбнер - замість Сікорського, Юнкер матиме 9 жінок-кандидатів.

В підтвердження того, що відсутність гендерного балансу є проблемою, Юнкер відзначив в інтерв'ю австрійській газеті Der Kurier, опублікованому в неділю, що  "необхідно вжити заходів до виправлення ситуації. "Жінки-комісари матимуть  дуже хороші шанси на важливі портфелі, а також на одну з найбільш затребуваних посад віце-президента", - сказав він.

Але така ідея також може не мати великої підтримки в парламенті. Мальмстрем і Георгієва можуть бути затверджені, так як вони вже зарекомендували себе компетентними єврокомісарами, але ні Юрова, ні Братушек не мають такого послужного списку. Разом з тим, п'ять із шести найбільших держав - Німеччина, Франція, Великобританія, Іспанія та Польща - країн, які могли б очікувати на "важливі портфелі", висунули кандидатів-чоловіків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.