Що змінить "тимчасове виконання" Угоди про асоціацію? ІНФОГРАФІКА

Середа, 12 листопада 2014, 10:27 — Stronger Together, для Європейської правди

Початок листопада – час, насичений знаковими для нас "євроінтеграційними" подіями.

1 листопада розпочалося часткове виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, 5 листопада уряд "першої скрипки" Євросоюзу – Німеччини - схвалив законопроект про ратифікацію Угоди... 

До слова, станом на сьогодні документ вже ратифікували сім держав-членів ЄС: Естонія, Румунія, Литва, Латвія, Болгарія, Мальта, Словаччина, а також Верховна рада, Європарламент та Євратом.

Водночас ризик затягування завершення повної ратифікації "української Угоди" залишається.

Кожна країна ЄС має юридичне право заблокувати цей процес.

Для повного набуття чинності Угодою потрібно, щоб її ратифікували всі 28 держав-членів Євросоюзу та дві міжнародні організації (ЄС та Євратом), отже, застосування всіх без винятку положень Угоди стане можливим лише за деякий час.

Саме тому Україна та ЄС домовилися спочатку ініціювати режим тимчасового застосування Угоди з 1 листопада 2014 року (цей механізм було передбачено самим текстом Угоди, ч.ч. 3-7 ст. 486).

Це дає можливість розпочати виконання багатьох положень Угоди сторонами ще до завершення процедури ратифікації.

І цей "половинчастий режим" - за згодою сторін - може тривати необмежено довго.

* * * * *

То що ж підпадає під це загадкове "тимчасове застосування"?

Нагадаємо, що за результатами зустрічі на міждержавному рівні представників України, ЄС та Росії від 12.09.2014 року (фактично - під тиском Росії, хоча посадовці це і заперечують!) було прийнято рішення до початку 2016 року виключити з тимчасового застосування ті положення Угоди, які створюють глибоку та всеосяжну Зону вільної торгівлі (ЗВТ+, розділ ІV УА).

Натомість нам продовжили режим автономних торговельних преференцій - коли ЄС в односторонньому порядку тимчасово знижує (чи скасовує) майже 100% митних тарифів на українські товари.

Від України ЄС не вимагає таких пільг, тому фінансово нам цей режим, безумовно, вигідний.

Водночас деякі економічні норми Угоди не потрапили в "заморожену" частину, тож їхнє виконання розпочалося вже з 1 листопада.

Особливо важливо, що з листопада розпочалося застосування більшої частини додатків до Угоди, які фактично запускають реформи низки важливих для України галузей економіки та бюджетної сфери,

Також в "тимчасовий режим" увійшли норми щодо створення Україною та Євросоюзом двосторонніх органів, які контролюватимуть процес імплементації Угоди та навіть, за потреби, модифікуватимуть її.

Команда Інформаційної кампанії "Сильніші разом!" візуалізувала ті частини Угоди, які застосовуються з 1 листопада.

Інфографіка демонструє, що "євроінтеграційної" роботи у нас дуже і дуже багато, а от часу – обмаль!

Для перегляду інфографіки натисніть на картинку

А тепер - трохи довідкової текстової інформації.

Отже, з 1 листопада 2014 року розпочалася імплементація тих частин Угоди, що стосуються політичної (визначені статті розділів І, ІІ та ІІІ), економічної (визначені статті розділів V- VІ), а також інституційної (розділ VІІ) складових Угоди.

Зокрема, у режим тимчасового виконання включені норми у таких сферах: налагодження співробітництва з ЄС у сфері проведення реформ та зовнішньої і безпекової політики, реформа судоустрою та боротьба з корупцією і фінансовими зловживаннями, візовий діалог, енергетика, оподаткування та стандарти корпоративного управління і бухобліку, регулювання фінансових послуг, навколишнє середовище, транспорт, аудіовізуальна галузь, сільське господарство, захист прав споживачів, охорона здоров’я та соціальна політика, а також забезпечення участі громадськості в процесі імплементації Угоди.

Автори:

Любов Акуленко,
координатор Інформаційної кампанії "Сильніші разом!",
та аналітики проекту:
Дмитро Науменко, Валентина Кузик, Галина Заворітня

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.