Висновки Ради ЄС щодо України. Повний текст з коментарями

Понеділок, 17 листопада 2014, 19:53

В понеділок, 17 листопада Рада міністрів Європейського союзу у складі глав МЗС країн-членів провела чергове засідання, присвячене ситуації в Україні.

Від цього раунду ніхто не чекав особливого прориву.

Ще минулого тижня стало відомо, що посилення економічних санкцій не розглядається всерйоз,

а єдиним новим обмеженням, що буде введені в дію, стане розширення списку осіб, якім заборонено в’їзд до Євросоюзу.

Менше з тим, дискусія міністрів затягнулася. Високий представник з зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні вийшла до преси лише кількома годинами пізніше запланованого часу.

Рада ЄС ухвалила такі висновки:

1.
"Нагадуючи про висновки Європейської Ради від 24 жовтня і про Висновки Ради міністрів ЄС із закордонних справ від 20 жовтня, Рада вкотре підтверджує підтримку Євросоюзом Мінського протоколу і меморандуму як кроку у напрямі раціонального політичного розв’язання кризи, що має ґрунтуватися на повазі до незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України.

Стурбована нещодавніми тяжкими артилерійськими обстрілами та повідомленнями про конвої з великою кількістю важкої зброї, танків та живої сили без розпізнавальних знаків, що рухаються територією, яка утримується сепаратистами,

Рада ЄС закликає усі сторони швидко і без подальших зволікань впроваджувати Мінський протокол і меморандум.

Вона вкотре підкреслює відповідальність Російської Федерації у цьому контексті. (Примітка - формулювання свідомо обране таке розпливчасте. За бажання європейці можуть говорити виборцю, що визнають відповідальність Росії за постачання зброї, а в переговорах з Москвою казатимуть, що це не звинувачення у порушеннях, а лише "відповідальність РФ за виконання Мінської угоди")

Особливо, Рада закликає припинити постійні порушення режиму припинення вогню, відвести усі незаконні та іноземні сили, найманців та військове спорядження і устаткування, а також гарантувати безпеку на українсько-російському кордоні за допомогою постійного моніторингу з боку ОБСЄ.

2.
Рада вітає проведення національних парламентських виборів в Україні 26 жовтня. Вони відзначили важливий крок у намаганнях України до консолідації свого демократичного розвитку у відповідності до міжнародних зобов’язань. Рада очікує на швидке формування нового уряду.

Ґрунтуючись на результатах цих виборів, необхідно шукати широкий національний консенсус з метою інтенсифікації вкрай потрібних політичних та економічних реформ в Україні, включаючи конституційну реформу, децентралізацію, реформу судової системи, правоохоронних органів, боротьбу проти корупції та гарантування прав осіб, які належать до національних меншин.

Оновлений всеосяжний загальнодержавний національний діалог щодо реформ буде важливим для консолідації єдності та внутрішньої згуртованості України. (прим.: для ЄС важливо, щоби до діалогу про реформи була залучена громадськість)

3.
Європейський Союз розглядає проведення так званих "парламентських і президентських виборів" у Донецькій і Луганській народних республіках 2 листопада як незаконне і нелегітимне; ЄС не визнає їх.

Ці так звані "вибори" суперечать букві і духу Мінського протоколу.

ЄС закликає Росію усвідомити свою відповідальність у зв’язку із цим.

Усі сторони мають працювати у напрямі проведення дочасних місцевих виборів у цих частинах Донецької та Луганської областей у відповідності до українського законодавства, як це передбачено у Мінському протоколі.

Такі вибори є єдиним законним і легітимним способом оновлення демократичного мандату місцевої влади. (Прим: нагадаємо, цей пункт мінської угоди вже застарів, Київ скасував проведення місцевих виборів в зоні АТО у відповідь на "псевдовибори" 2 листопада)

4.
Проаналізувавши ситуацію на місцях, Рада закликає Європейську службу зовнішньої дії і Європейську Комісію до кінця поточного місяця виступити з пропозицією для рішення щодо додаткового внесення сепаратистів до списку обмежувальних заходів. (хто потрапить у новий санкційний список, стане відомо лише за 2 тижні. Наразі триває дискусія, чи будуть там лише терористи, чи додадуться також російські політики. Перша опція, на жаль, більш імовірна)

Рада і надалі пильно стежитиме за ситуацією на місці та діятиме відповідно до неї.

5.
Аби гарантувати впровадження зобов’язань, взятих на себе сторонами у рамках Мінських угод, Рада підкреслює потребу в інтенсифікації переговорів у рамках тристоронньої контактної групи – які мають відбуватися за підтримки представників сторони, яка головує у ОБСЄ.

Рада закликає усіх учасників процесу активно та конструктивно долучитися до таких перемовин.

Рада вкотре підтверджує важливу роль Спеціальної спостережної місії ОБСЄ, яку вона відіграє у впровадженні Мінського протоколу і меморандуму, а також підкреслює важливість надати цій місії ресурси, необхідні їй для виконання завдань.

Вона нагадує усім сторонам про їхню відповідальність за безпечне середовище для спостерігачів ОБСЄ та устаткування, включаючи безпілотні літальні апарати.

Євросоюз і країни-члени готові збільшити фінансову підтримку і негрошову допомогу для Спеціальної спостережної місії ОБСЄ.

(Прим.: у ОБСЄ немає достатніх коштів, щоби самостійно закуповувати дрони та інше обладнання)

Рада також підтверджує свою підтримку швидкому розширенню місії на російських пропускних пунктах.

Повний та ефективний контроль Україною своїх кордонів є вкрай важливим, і Рада закликає Росію поважати його.

6.
Рада вітає нещодавній доступ до місця падіння Боїнга рейсу МН17, який став можливим за посередництва ОБСЄ. Це дозволило провести репатріацію останків жертв і їхніх особистих речей, а також здійснити відновлення уламків.

Рада повторно закликає усі залучені країни та дійові особи забезпечити повний, безпечний та безперешкодний доступ до місця падіння. Це потрібно для того, аби завершити процедури репатріації і відновлення, провести розслідування та налагодити повну співпрацю з чинним незалежним міжнародним розслідуванням причин аварії та ідентифікувати відповідальних за неї.

Дуже важливо зберегти цілісність цих міжнародних розслідувань.

Рада підкреслює: ті, хто прямо або опосередковано відповідальний за збиття літака рейсу МН17, будуть притягнуті до відповідальності та постануть перед судом.

(прим: наразі це - лише декларація, адже у ЄС немає засобів ані для ідентифікації, ані для покарання терористів з "ДНР", відповідальних за катастрофу)

7.
З великою стурбованістю Рада слідкує за гуманітарними наслідками конфлікту у східній Україні та за збільшенням кількості уражених осіб. Євросоюз закликає усі сторони конфлікту поважати міжнародне гуманітарне право і принципи, аби захищати цивільне населення та інфраструктуру від бойових дій, а також сприяти роботі міжнародних гуманітарних організацій.

Гуманітарні наслідки конфлікту для мирного населення не мають використовуватися у військових або політичних цілях.

Рада підкреслює потребу у продовженні мобілізації ЄС і міжнародної допомоги, включаючи короткострокові гуманітарні потреби і потреби для відновлення. Вона вітає роль Європейської Комісії та Європейської служби зовнішньої дії у сприянні та зміцненні координації допомоги ЄС.

Рада вітає ухвалення Верховною Радою України закону про внутрішньо переміщених осіб. (прим: закон ухвалили виключно завдяки тиску Заходу, Рада планувала відкласти його на наступну сесію)

Вона сподівається, що першочерговим завданням стане підписання і впровадження цього закону. Рада заохочує українську владу вдатися до рішучих дій з адаптації нормативно-правової і адміністративної бази з метою полегшення доставки міжнародної допомоги.

8.
Вітаючи зусилля міжнародних місій зі спостереження за ситуацією з правами людини, Рада вкотре висловлює своє глибоке занепокоєння у зв’язку із дуже тривожними подіями у східній Україні та на Кримському півострові – зокрема, з приводу переслідувань і залякування спільноти кримських татар.

Рада нагадує про свій заклик до усіх сторін надати міжнародним дійовим особам, які займаються правами людини, повний, вільний та безперешкодний доступ до всієї території України, включаючи Крим і Севастополь, незаконну анексію яких ЄС засуджує і не визнає. (такі фрази стали "обов'язковою програмою" у заявах ЄС, і це - дуже добре!)

Рада знову підтверджує своє зобов’язання з повного впровадження політики невизнання незаконної анексії Криму і Севастополя, включаючи за допомогою подальших дій в рамках контексту цієї політики.

9.
Рада вітає початок тимчасового застосування важливих частин Угоди про асоціацію між ЄС і Україною (від 1 листопада).

У зв’язку із цим вона нагадує, що зміцнений процес реформ, включаючи адекватну підготовку до майбутнього впровадження Розділу IV Угоди про асоціацію, буде надважливим з огляду на політичну асоціацію та економічну інтеграцію України з ЄС.

Рада закликає український уряд пришвидшити впровадження реформ; вона підтверджує готовність ЄС, у координації з іншими донорами та міжнародними фінансовими інституціями, підтримати впровадження всеосяжного пакету реформ, а також відновлення економіки України. (Прим: для України дуже важливо фіксувати такі зобов'язання ЄС щодо фінансового сприяння реформам в Україні)

10.
Підкреслюючи важливість безперешкодних комерційних енергопостачань з Росії до Європи, які ґрунтуються на контракті, Рада вітає угоду від 30 жовтня щодо зимового пакету з постачань газу з Росії до України до кінця березня 2015 року, яку було досягнуто після кількох місяців перемовин у тристоронньому форматі.

Впровадження цієї угоди має зміцнити безпеку постачань газу для України і її громадян, а також гарантувати стабільний, належний та безперебійний транзит газу до Європи прийдешньої зими. У цьому контексті

об’єднані енергосистеми та реверсні потоки газу від країн-членів зробили значний внесок в енергетичну безпеку України.

Україна все ще має повністю здійснити реформу енергетичного сектору, включаючи питання енергоефективності та інші заходи, покликані зменшити попит на енергію у короткостроковій перспективі.

Рада також нагадує про своє заохочення уряду України щодо продовження роботи з реструктуризації сектору природного газу.

11.
Рада вітає підписання Угоди щодо статусу Консультаційної місії ЄС як вияв бажання українського уряду швидко та ефективно здійснити реформу сектору цивільної безпеки. (очікується, що реформа зачепить всі органи безпеки та правопорядку, а не лише міліцію. Наскільки вона буде глибокою - має визначити Україна)

Тісна співпраця з відповідними представниками української влади буде надважливою для того, аби сповна скористатися підтримкою ЄС у впровадженні потрібних реформ.

Рада вкотре нагадує про важливість координації та послідовності між усіма зусиллями ЄС, а також з ОБСЄ та іншими міжнародними суб’єктами".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: