Швейцарський франк відпущено на волю

П'ятниця, 16 січня 2015, 16:35 — Swissinfo
Keystone
Швейцарці перед пунктами обміну валют.

Центробанк Швейцарії (SNB) скасував режим жорсткої прив'язки франка до євро. Після цього повідомлення євро на деякий час впав до найнижчого з 2003 року рівня щодо франка.

"Жорсткий обмінний курс франк-євро був введений у період, коли швейцарський франк був очевидним чином переоцінений на світових фінансових ринках і коли ситуація на цих ринках відзначалася суттєвою невпевненістю й непередбачуваністю", – вказується в прес-релізі Центробанку.

Тому тепер настав час, на думку регулятора, відмовитися від активного захисту наміченого курсу на рівні 1 євро/1,20 швейцарського франка.

"Відмінності в монетарній політиці провідних світових валютних центрів останнім часом істотно посилилися, і слід очікувати продовження цієї тенденції. Євро значно знизився щодо американської валюти, у зв'язку з чим набагато послабився на тлі долара і швейцарський франк. У цій ситуації Центробанк Швейцарії вважає недоцільним і надалі дотримуватися курсу на підтримку фіксованого обмінного курсу франка і євро", – зазначено у прес-релізі.

У боротьбі на утримання нижньої межі обмінного курсу євро-франк швейцарський Центробанк був змушений регулярно втручатися в ситуацію на валютному ринку. Як наслідок – тепер в його розпорядженні опинився рекордний обсяг франків на суму майже 500 млрд. Разом з тим останніми місяцями цінні папери, номіновані в доларах, виявилися досить-таки прибутковими, що дозволило SNB досягти минулого року чистого доходу в 38 млрд франків.

Однак згодом почали "просідати" активи банку, емітовані в євро, що перетворилося на суттєву загрозу.

Щоб не допустити різкого і надмірного посилення рамкових монетарних умов, швейцарський ЦБ вирішив також, відмовившись від жорсткого обмінного коридору, ще раз серйозно переглянути умови фінансової діяльності. Прибутковість банківських депозитів була в чергове скорочена на 0,5% – до негативної ставки в мінус 0,75%.

Роз'яснюючи свою позицію, голова швейцарського ЦБ Томас Йордан заявив, що "підставою для рішення відмовитися від фіксованого курсу стало зовсім не підвищення тиску на встановлену нижню межу обмінного курсу, а загальний розвиток на міжнародних ринках.

Рішення було прийнято різко, без розгойдування, але так само ми вчинили і в момент введення фіксованого курсу, оскільки це дозволяє уникнути панічної реакції на ринках, що схильні, як правило, до перебільшеної реакції на реальні ризики".

"Більше немає сенсу вести політику, жодного економічного сенсу", – підкреслив Йордан.

Для учасників торгів на валютних ринках скасування нижньої межі валютного обмінного коридору франк-євро виявилося, вочевидь, неприємною несподіванкою. "У мене просто немає слів. Сталося саме те, чого не слід допускати, а саме: валютні спекулянти виграли в боротьбі з Центральним банком", – зазначив один з брокерів в інтерв'ю агентству економічних новин AWP. Тим самим, на його погляд, швейцарський ЦБ повністю позбувся репутації передбачуваного і серйозного партнера.

"Нового жорсткого обмінного курсу явно не буде. Учасники ринку все одно не повірять в те, що він буде утримуватися на довгострокову перспективу. Далі, як видно, обмінний курс стане об'єктом впливу сил вільного ринку, і новий курс встановиться в межах природного паритету валют", – прокоментував події неназваний валютний аналітик німецького "Земельного банку Тюрінгія-Гессен".

Економісти побоюються, що скасування фіксованого курсу швейцарського франка стане запрошенням для спекулянтів та гравців на фінансових ринках.

"Тепер нам варто приготуватися до неконтрольованого зростання вартості швейцарської національної валюти.

Вже зараз швейцарська експортна промисловість, а також індустрія туризму значною мірою страждають від переоціненого франка. Нинішнє рішення ЦБ стане черговим негативним фактором для них", – упевнений економіст Швейцарського об'єднання профспілок Даніель Лампарт.

Важливо, що зміцнення франка не піде на користь швейцарській промисловості, що й так вже переживає не найкращі часи.

"Дії швейцарського ЦБ суперечать всім раніше зробленим ним заявам та обіцянкам", – підкреслює прес-секретар об'єднання металообробних і машинобудівних підприємств Swissmem Іво Ціммерманн. За його словами, 60% продукції підприємств, що входять в об’єднання, зараз експортують в країни ЄС.

Відповідно, якщо вартість швейцарської валюти продовжить своє зростання, то на швейцарські компанії чекають складні часи.

Незважаючи на такі ризики, рішення SNB знайшло розуміння у парламентській більшості.

"Це рішення давно назріло. Проблема, з якою стикнувся швейцарський Центробанк, була проста – чи готовий він і надалі брати участь у процесі розпаду європейської валюти, а головне, чи готовий він і далі фінансувати цей процес з власної кишені. З цього погляду Центробанк ухвалив єдино вірне рішення", – упевнений депутат Національної ради від Швейцарської народної партії Лукас Рейманн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.