Популісти страшніші за війну. Як виглядає український інвестклімат з Чехії?

Четвер, 16 квітня 2015, 16:20 — Юрій Панченко, Європейська правда, Прага

Чи зможе Україна залучати іноземні інвестиції до закінчення війни на Донбасі? Які гарантії потрібні іноземним інвесторам, щоб все ж прийти в Україну?

Ці питання обговорювалися під час інвестиційної конференції "Ukraine: Just Business". Перша конференція відбулася 15 квітня в Празі, а найближчими тижнями такі ж заходи пройдуть у Варшаві та Будапешті.

Конференція проводилась під патронатом Міністерства закордонних справ і посольства України в Чехії, однак головне питання учасників виявилося занадто складним для дипломатів.

Запитання, здавалося б, очевидне, і його неодноразово можна було почути під час заходу: "Що зробив український уряд для залучення інвесторів?"

Зрештою, довелося визнати, що масштабна стратегія інвестиційної політики України – ще в роботі.

Незважаючи на актуальність політичних ризиків, бізнесменів Чехії більше цікавив хід реформ в Україні. При цьому самі чеські підприємці неодноразово називали прізвище людини, яка в їхніх очах є вагомим аргументом на користь доцільності вкладень в Україну.

Цією людиною виявився... колишній міністр фінансів сусідньої Словаччини Іван Міклош, що зараз обіймає посаду радника глави Мінфіну і Мінекономрозвитку України.

За словами чеських бізнесменів, успіх словацьких реформ, уособленням яких і був Іван Міклош, дозволяє сподіватися на схожі результати і в Україні.

Тим більше, що в Мінфіні Міклош саме займається податковою реформою – однією з найболючіших для інвесторів тем.

Що стосується впливу військового конфлікту на Донбасі, то керуючий партнер юрфірми "Лавринович і партнери" (співорганізатор конференцій) Максим Лавринович навів приклад Кіпру, у якого також є проблеми з територіальною цілісністю.

"Немає жодних ілюзій, що конфлікт вичерпається за рік, два або навіть п'ять.

Швидше за все, ми тепер маємо тривалий конфлікт, який може розтягнутися на кілька десятиліть. Однак приклад Кіпру показує, що навіть з такими проблемами можна будувати сучасну економіку, привабливу для інвесторів", – пояснив Лавринович.

Про приклад Кіпру згадували і в іншому ракурсі – як країни, що заморозила виплату своїх боргів.

Цей приклад наводили під час обговорення нинішніх спроб українського уряду домогтися реструктуризації зовнішнього державного боргу. Хоча чеський бізнес не є великим власником українських держпаперів, успіх цієї реструктуризації безпосередньо вплине на плани української влади щодо збору податків.

Саме тому масове надходження інвестицій можливе лише після вирішення проблеми реструктуризації держборгу.

Як Україна може вплинути на плани інвесторів?

За словами учасників, насамперед – за рахунок державного гарантування інвестицій. Тут у Чехії вже є негативний досвід – одна з інвестицій, здійснена за посередництва Чеського експортного банку, була втрачена через рейдерську атаку в Україні. Зрештою, втрати інвестора довелося компенсувати з чеського держбюджету.

Але якщо для держави це – сумний досвід, то для інвестора – ефективний механізм.

"Ідея держгарантій країн ЄС для інвестицій в Україну має спрацювати. Я знаю багатьох інвесторів, що готові інвестувати в Україну за таких умов. Але спершу держава Чехія має переконатися, що такі гарантії не будуть суцільними збитками для держбюджету", – заявив президент Українського бізнес-клубу в Чехії Тарас Якубовський.

За його словами, умовою згоди Чехії на такий механізм може бути лише істотне поліпшення бізнес-клімату в Україні.

Під час конференції "Ukraine: Just Business" чехи (особливо – з досвідом роботи в Україні) насамперед згадували про масштабну українську корупцію.

"Я двічі намагався працювати в Україні – в 1992 році і в 2000-х. Врешті-решт, я переконався, що ситуація з корупцією в 2000-х лише погіршилася. Саме тому я впевнений – вкладення в Україну можливі лише після повного переформатування держапарату.

Та сама проблема була в Чехії у 1990-х – у нас було повне відро корупції. Однак в Україні це відро, схоже, без дна", – емоційно заявив один з учасників.

Йому опонував член наглядової ради компанії "Єврокар" Володимир Панов.

"Ситуація в Україні змінюється, але не треба думати, що вже завтра все радикально зміниться. Зате вкладати в Україну можна вже зараз, щоб потім користуватися додатковими вигодами від реформ", – говорив він, посилаючись на свій досвід.

Однак найбільше – навіть більше за війну і корупцію – чеський бізнес боїться популізму української влади.

Великий чеський бізнесмен, який попросив не називати його імені, заявив кореспонденту ЄвроПравди, що найбільше стурбований політичними ризиками в Україні.

Розповідь нашого співрозмовника ламає стереотип про те, що демократія обов'язкова для інвестицій:

"Завжди простіше інвестувати в диктаторську країну. Там, як правило, стабільні правила гри. В демократичних країнах можлива різка корекція цих правил.

Болючі реформи в Україні можуть посилити політичний вплив українських популістів, які обіцятимуть скасувати всі непопулярні реформи. Це дуже великий ризик для мене".

Головним висновком конференції можна назвати те, що інвестори готові йти в Україну, навіть незважаючи на війну. Однак вони мають бути впевнені в непорушності нинішніх правил гри.

А для цього українській владі треба довести, що курс на реформи, розпочатий зовсім нещодавно, напередодні підписання меморандуму з МВФ, не стане тимчасовим явищем.

"Європейська правда" є інформаційним партнером серії інвестконференцій "Ukraine: Just Business".

За підсумками наступних заходів – у Варшаві та Будапешті – ми плануємо порівняти настрої інвесторів зі східних держав-членів Євросоюзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.