Британія лишиться на боці України, всупереч новим кризам в Європі

Вівторок, 6 жовтня 2015, 11:48 — Девід Лідінгтон, МЗС Великої Британії, для ЄвроПравди

Європейська правда публікує редакційну статтю Девіда Лідінгтона, одного з керівників МЗС Великої Британії, перед початком його візиту до України. 

* * * * *

Цього тижня я вчетверте відвідаю Україну в ролі міністра з питань Європи. Для мене це – час для міркувань про виклики, перед якими постала ваша країна протягом останніх двох років.

Я добре пам’ятаю, як стояв на Майдані з тисячами людей, які зібралися, щоб покінчити з корупцією та клептократією, рухатися до демократії та  європейського майбутнього. Відтоді Росія незаконно окупувала Крим, а внаслідок конфлікту на сході загинуло 8 тис. людей і 18 тис. поранено.

Це був час найбільших випробувань для України, і очевидцем цих потрясінь я був особисто.

Але я хотів би зосередитись на позитивних моментах.

Попри величезні виклики, в України є уряд, який зберіг єдність, досяг прогресу у впровадженні реформ і зміні відповідного законодавства. Мені пощастило зустрітися з низкою талановитих парламентаріїв і міністрів, які прагнуть змін, як того вимагає українське суспільство.

Проте попереду багато роботи.

Обсяг реформ величезний, і процес трансформації займе час. Частина цих реформ будуть складними – принаймні, у короткостроковій перспективі. Але я закликаю вас дивитися у довгострокову перспективу, коли Україна стане процвітаючою та безпечною країною, адже це і є кінцевою метою всіх реформ.

Я знаю, що ваша економіка перебуває під шаленим тиском. Знаю, що корупційні звички, які сучасна Україна дістала у спадок, підірвали довіру до владних інституцій. Тому є вкрай важливим, щоб влада підтримувала хід реформ. Україна успішно дотрималася умов програми МВФ вартістю 17,5 млрд доларів США, здійснивши перші позитивні кроки у боротьбі з корупцією.

Ми вітаємо запуск урядом механізму моніторингу реформ, плану реформування підприємств державної форми власності, а також початок роботи Національного антикорупційного бюро. Усі ці ініціативи розроблялися за підтримки Великої Британії.

Проте зараз назрів час продемонструвати, коли ви маєте показати відчутний прогрес у приборканні корупції, яка нині продовжує придушувати українську економіку.

Велика Британія і надалі підтримуватиме українську армію

через  надання нелетальної допомоги, консультування та проведення короткострокових навчань, мета яких – підвищити обороноздатність українських Збройних сил.

Британські військові інструктори діляться досвідом і навичками тактичної розвідки, логістики та надання медичної допомоги. Ми знаємо, що наші навчання з військово-польової хірургії допомагають рятувати життя українців. Наш міністр оборони Майкл Феллон під час свого недавнього візиту до України оголосив про подальші військові навчання. Серед них – тренування з пошукових операцій, організації оборони в умовах міст та інженерної роботи.

Прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон підтвердив ці домовленості під час зустрічі з президентом України Петром Порошенком на Генеральній асамблеї ООН минулого тижня.

Режим припинення вогню на сході тримається з початку вересня та нещодавні заяви про відведення озброєння із зони АТО додають оптимізму. Але зараз не час для самовдоволення.

Усі сторони обов’язково мають працювати на виконання мінських домовленостей.

Ми не визнаємо і не визнаватимемо незаконну російську анексію Криму.

Нас і надалі непокоїть ситуація з недотриманням прав людини в Криму, особливо страждання, що випали на долю кримських татар. Наше посольство в Києві тісно співпрацює з правозахисними організаціями в Україні. Я також порушував ці питання з урядом РФ і, перебуваючи в Києві, зустрінуся із представниками кримських татар.

На жаль, наш світ стає все більш небезпечним, і я знаю, що українців непокоїть те, що Європу відволікають інші кризи.

Але ви можете бути впевненими, що Велика Британія продовжить підтримувати Україну і надавати постійну допомогу українському уряду та суспільству.

 

Девід Лідінгтон,

міністр у справах Європи, МЗС Великої Британії,

спеціально для "Європейської правди"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.