Швейцарія голосує на користь мігрантів

Понеділок, 29 лютого 2016, 15:06 — Крістіан Раафлауб, SwissInfo

Референдум у Швейцарії, який відбувся 28 лютого, міг бути знаковим для всього ЄС. Якби швейцарці підтримали ініціативу націоналістів висилати з країни мігрантів за будь-яке, навіть найнезначніше порушення, такий досвід неодмінно взяли б на озброєння праві в усіх країнах ЄС.

Проте швейцарська система прямої демократії знову показала дива — популістська ініціатива, якій прогнозували перемогу, провалилася.

"Європейська правда" публікує скорочений варіант статті нашого швейцарського партнера — порталу SwissInfo.

* * * * *

Швейцарія проголосувала на першому в цьому році національному референдумі. Пропозицію Швейцарської народної партії (SVP/UDC; ШНП) ще більше посилити міграційне законодавство народ відкинув, причому вельми переконливо.

На такий результат мало хто розраховував, зважаючи на той натиск, з яким ШНП проштовхувала свої поправки в конституцію.

Проте народ не захотів обмежувати прерогативи судової та законодавчої гілок влади. А ще він дуже не любить, коли йому з усіх сил намагаються вселити якусь думку або до чогось примусити. Саме ці дві обставини і стали причинами поразки "народників".

Перемогли ж, як пише преса, демократія і культура цивілізованої дискусії.

Питання порядку екстрадиції іноземців, які порушили закон (до них належать і так звані "секондос", тобто мігранти у другому поколінні, котрі так і не отримали паспорт Швейцарії, як правило, з причин складності та дорожнечі процесу натуралізації), виявилося у Конфедерації не просто голосуванням щодо чергової поправки до Конституції.

Агітація прихильників антимігрантської ініціативи... 

Дебати навколо так званої "підсилювальної ініціативи" ("Durchsetzungsinitiative"), висунутої Швейцарською народною партією, перетворилися в останні тижні перед голосуванням на дискусію про те, що таке взагалі сучасна Швейцарія, як вона має поводитися в умовах сучасного, дуже непередбачуваного світу.

Ставилося питання, які ідеали є основою швейцарського суспільства: ідеали відкритості та ліберальної толерантності в парі з жорстким дотриманням права і, зокрема, принципу поділу влади, або ж прагнення відгородитися від усього за жорстко обмежувальними параграфами сумнівної юридичної якості.

"Нам загрожував похмурий привид забобонів, спрямованих проти мігрантів і взагалі усього непередбачуваного і складного в цьому світі. Однак результати голосування показали: народ чудово розуміє, наскільки може бути сильним по-справжньому правова держава і наскільки значущими саме в наші дні є заповіти елементарної людяності", – пише у своїх коментарях газета Tages Anzeiger.

"Голосування ще раз засвідчило і силу цивілізованої дискусії: в Швейцарії досі той, хто володіє кращими аргументами, має шанс перемогти і перетягнути на свою сторону більшість виборців", — пише далі це видання, вказуючи, що в суспільстві відбулось справжнє повстання проти Швейцарської народної партії, яка, здавалося б, переконливо перемогла на нещодавніх парламентських виборах.

Що відбулося?

"Цього разу націоналісти просто перейшли межу зі своїми пропозиціями.

А це означає, що Швейцарія не настільки вже й права за своїми політичними настроями країна, як це могло здатися за результатами парламентських виборів восени 2015 року. Разом з тим зрозуміло й інше — країна продовжує рухатися консервативним курсом. Війни, які зараз йдуть у світі, криза Євросоюзу, трудова імміграція з країн ЄС — всі ці теми залишаються актуальними, а це значить, що ШНП в майбутньому буде ще не один шанс розіграти карту страхів і побоювань громадян перед непередбачуваністю сучасного світу".

Що ж стосується самої Швейцарської народної партії, то їй ще належить провести ретельний "розбір польотів", адже якщо так подивитися — то це ж просто ганьба: виграти парламентські вибори і одразу ж отримати від народу ляпаса, та ще й з найулюбленішого питання партії — міграції. Але така вже природа швейцарської прямої демократії — перемога на парламентських виборах тут мало що означає, будь-яка партія приречена боротися за прихильність виборців не раз на чотири роки, а буквально щодня".

Поки ж прихильники посилення міграційного законодавства, наприклад, близька до Швейцарської народної партії газета Basler Zeitung, не приховують свого найглибше розчарування.

"Сама ж проблема (іноземної злочинності) нікуди не поділася. Переможцям вчорашнього референдуму, насправді, особливо нема чого святкувати. Вони висували в якості аргументів міркування правової державності, демократії і агітували на користь збереження принципу пропорційності злочину і покарання, і це при тому, що самі вони поводяться із законом, як заманеться.

Отже, перемогу вчора здобуло зовсім не громадянське суспільство, а впевненість народу в тому, що закон, написаний і ухвалений парламентом за підсумками референдуму 2010 року, виявиться досить потужним інструментом, і що він зможе забезпечити своєчасне видворення зі Швейцарії іноземців, які брутально порушували правовий порядок цієї країни.

Що ж, наша юстиція отримала вчора від народу величезний кредит довіри. Залишається тільки почекати і подивитися, наскільки розумно і послідовно зуміє вона цим кредитом розпорядитися".

Проте головний урок недільного референдуму — демонстрація сили громадянського суспільства країни. 

 ...і агітація противників ініціативи

"Ще зовсім нещодавно ставка на провал "підсилювальної ініціативи" Швейцарської народної партії здавалася грішми, викинутими на вітер", — пише Aargauer Zeitung.

"Але потім відбулося пробудження громадянського суспільства: судді, науковці-правознавці, письменники і художники, так й просто небайдужі громадяни виступили на користь принципів правової держави і за збереження недоторканності принципу поділу влади.

Втім, як показав референдум,

громадянське суспільство починає прокидатися тільки тоді, коли правова держава опиняється чи не на межі загибелі.

І це може виявитися великою проблемою в майбутньому.

Адже проблеми, пов'язані з мігрантами, нікуди не зникнуть. Як не зникнуть і спроби популістів запропонувати прості, але сумнівні для демократичної держави рішення.

Втім, не може не тішити інше — швейцарське суспільство вкотре здало іспит на зрілість.

Те, яким чином розпещена успіхом Швейцарська народна партія була відправлена народом справжньою "дорогою розчарувань", дозволяє зробити висновок про те, що вчорашній референдум увійде в історію як важлива цезура в історії розвитку швейцарської політичної системи", — підкреслює газета St. Galler Tagblatt.

"Адже паровий каток цієї "швейцарської" і "народної" партії якраз і був зупинений широкими верствами того самого "швейцарського народу", від імені якого ця партія нібито завжди і виступає. І це має стати для ШНП приводом для серйозних роздумів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.