Європейська економіка і новий Китай – хто виграє, а хто програє

П'ятниця, 8 квітня 2016, 09:20 — Юрій Панченко, Європейська правда

Європейська економіка лишається дуже слабкою, проте в останні місяці з'явилися підстави розраховувати на "приємні сюрпризи".

Такими є основні висновки звіту, підготовленого економістами Світового банку для регіону Європи та Середньої Азії.

Минулого тижня банк уточнив свої дані щодо розвитку української економіки, а вже незабаром буде представлений черговий огляд для світової економіки.

Експерти Світового банку визнають – Європа вже чотири роки не може остаточно одужати від наслідків світової економічної та фінансової криз. Тим більше, що нинішня ситуація ускладнюється гальмуванням зростання китайської економіки.

Піднебесна стала вже другою економікою світу (потіснивши Японію), а тому темпи її росту впливають на весь світ.

Однак нині можливості Китаю підтримувати високі темпи зростання, схоже, вичерпані. Роки зростання китайської економіки з темпами під 10% призвели до зростання зарплат, і Китай став програвати глобальну конкуренцію як своїм сусідам, так і (часом) – Європі.

За словами головного економіста Світового банку по регіону Ханса Тіммера, швидше за все, в наступні роки темпи зростання ВВП Китаю складатимуть 4-4,5% на рік. Це все одно дуже високий показник, однак тепер Піднебесна не зможе, як раніше, бути локомотивом економічного зростання для всього світу.

Новий Китай – це більший рівень споживання, зниження внутрішніх інвестицій (і зростання інвестицій за кордон), зростання кваліфікації трудових ресурсів.

Все це дозволить Китаю в майбутньому підсилити конкуренцію з європейськими компаніями, проте поки що страта втрачатиме свої позиції "недорогого виробника".

Як це вплине на Європу? Неоднозначно, переконані у Світовому банку.

Для країн Західної Європи – це швидше сприятливий фактор, оскільки місцевим підприємствам стане простіше конкурувати з китайськими. При цьому зростаючий споживчий попит всередині країни повинен забезпечити збереження високих темпів зростання імпорту в Китай.

А це дуже хороша новина для європейський виробників.

Зворотна ситуація – для країн Східної Європи (і для України), які експортують до Китаю природні ресурси. Для них гальмування економіки Китаю в найближчій перспективі означає можливі збитки.

Насамперед це стосується країн-експортерів енергоресурсів (наприклад, у Світовому банку прогнозують цього року спад економіки РФ на 1,1%). Однак це також вплине і на інші країни.

Наприклад, ВВП Білорусі, залежної від російської кон'юнктури, в 2016 році має впасти на 3%.

Інший приклад – Туреччина – зростання її економіки цього року має сповільнитися з 4,2% до 3,5%.

А найвищі темпи зростання в регіоні Центральної Європи продемонструють Польща (+3,7%) і Румунія (+4%).

Проте в перспективі ситуація може змінитися на діаметрально протилежну. Східноєвропейські країни можуть стати основним вигодонабувачем від подорожчання китайського експорту, отримавши нові ринки збуту та залучаючи нові інвестиції (в тому числі китайські).

Все це стосується і України, яка з нинішнього року почне показувати дуже повільне відновлення. Згідно з останніми прогнозами СБ, цього року ВВП України зросте на 1%, а наступного – на 2%

При цьому у Світовому банку уточнюють – Україна далеко не повною мірою використовує наявні можливості для зростання економіки.

"Не варто дивитися на проблеми на окремих ринках – варто шукати всі можливості. Зараз, після девальвації, в України є конкурентні переваги, проте ми поки не змогли потіснити імпортерів з внутрішнього ринку", – уточнює Ханс Тіммер.

За його словами, просування України на ринки ЄС в першу чергу гальмується через відсутність усіх умов всередині України.

"Більшість перешкод на шляху українського експорту – всередині України. Якщо ви хочете скористатися усіма можливостями, що дає європейський ринок, ви повинні усунути їх – і це має стати першочерговим завданням", – говорить економіст.

Попри наявні проблеми, Європа, як і раніше, здатна стати драйвером зростання української економіки, переконані у Світовому банку.

"Поки що наші прогнози консервативні – зростання ВВП Євросоюзу в найближчій перспективі не перевищить 2-2,5%. Більшому зростанню перешкоджають як зовнішні проблеми, зокрема гальмування Китаю, так і внутрішні – невирішені складнощі з мігрантами, геополітична напруженість, а також можливий вихід Великої Британії зі складу ЄС", – каже Тіммер.

Втім, він уточнює, що статистика останніх місяців дозволяє розраховувати на "сюрприз".

"Традиційно темпи зростання експорту з ЄС були нижчими від середньосвітових. Однак в останні місяці ситуація змінилася. Також ми бачимо, що в ЄС падає безробіття. Незважаючи на те, що загрози європейській економіці нікуди не ділися, ці дані дають підстави для оптимізму", – каже економіст.

Автор: Юрій Панченко,

редактор "Європейської правди"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.