Зовнішня торгівля регіонів: кілька тривожних сигналів для України

П'ятниця, 9 вересня 2016, 12:09 — Юрій Панченко, Європейська правда

Україна поступово починає користуватися можливостями, які дає їй режим вільної торгівлі з ЄС, і при цьому мінімізує наслідки торгових обмеження з боку Росії.

"Європейська правда" продовжує публікувати статистику зовнішньої торгівлі в розрізі українських регіонів. Ця статистика не публікується Держстатом на його основному сайті, однак вона дозволяє зрозуміти, як відбувається переорієнтація українського експорту в кожній з областей країни.

За підсумками першого півріччя 2016 року помітно, що країни Європи остаточно стали ключовим ринком збуту для української продукції в переважній більшості регіонів.

Лише в прикордонних Сумській та Харківській областях частка експорту до країн СНД, як і раніше, перевищує поставки до Європу або третіх країн.

Ще в двох областях: Чернігівській і Миколаївській - поставки в СНД перевищують європейські, проте поступаються обсягам експорту до третіх країн.

На перший погляд - цілком оптимістична динаміка. Особливо якщо врахувати, що ці процеси відбуваються вже третій рік поспіль.

Статистика ілюструє, що можливості для економічного шантажу України практично вичерпані.

 Для збільшення натисніть на зображення

А головне - вперше з 2014 року в Україні фіксується зростання експорту до європейських країн.

Останнє особливо важливо - адже спад поставок української продукції в ЄС відбувся в середині 2014 року з початком активізації військових дій на Донбасі. Ситуацію не могли змінити ані автономні преференції ЄС, ані (спочатку) старт дії режиму вільної торгівлі.

Така невтішна статистика давала підстави критикам говорити про безперспективність і навіть шкідливість режиму вільної торгівлі з ЄС - втративши російський ринок, Україна почала втрачати і ринки Європи.

Втім, для цього було об'єктивна причина - можливості експортувати в Європу втратили компанії з Донбасу.

По суті, Україні довелося по-новому відкривати для себе європейські ринки.

Тепер вже можна сміливо говорити - ця робота дала перші плоди. Незважаючи на те, що зростання поставок в Європу поки не повністю компенсує втрати на ринках СНД, загальний тренд виглядає вже сприятливим для України.

Проте і тут не обійшлося без "ложки дьогтю" - в 11 областях фіксується падіння експорту в Європу. І якщо падіння у Волинській, Тернопільській, Полтавській, Черкаській та Чернівецькій областях поки виглядає як статистична похибка (втім, і тут варто дочекатися статистики наступних кварталів), то в інших областях ситуація виглядає набагато гірше.

Трохи краща ситуація у Запорізькій (падіння експорту в Європу на 32%), а також в Хмельницькій області (-21%).

Антилідером тут виявилася Чернігівщина - порівняно з першим півріччям 2015 року падіння експорту в ЄС становить 40%. Це дуже велика цифра, щоб намагатися пояснити її "ефектами бази порівняння".

Як наслідок,

Чернігівщина виявилася єдиним українським регіоном, де фіксується падіння частки експорту в Європу і зростання частки - до країн СНД.

Більш того, падіння європейської частки фіксується вже другий рік поспіль! Все це дозволяє говорити, що така аномальна ситуація вимагає державного втручання.

Ще один небезпечний дзвоник - відновилося падіння експорту в ЄС в Донецькій області (на 14%). Враховуючи, яке величезне політичне значення для регіону має європерспектива для місцевого бізнесу, залишати цей тривожний сигнал поза увагою не можна.

 Для збільшення натисніть на зображення

І нарешті, ще одна тривожна тенденція, на цей раз пов'язана з імпортом в Україну.

Нагадаємо, з 1 січня нинішнього року запрацював режим вільної торгівлі між Україною та ЄС. Одним з можливих наслідків цього могло бути різке зростання імпорту з ЄС, пов'язане з обнуленням українських митних ставок (ставки для українського імпорту були обнулені ЄС ще в 2014 році).

Статистика першого кварталу виявилася цілком прийнятною - темпи зростання імпорту з Європи були помірні. Проте вже за підсумками 6 місяців темпи зростання імпорту збільшились до 19%.

Та найтривожніше не це. Набагато гірше - динаміка імпорту з СНД.

Нагадаємо, у відповідь на старт ЗВТ з ЄС Росія скасувала нульовий митний режим для всього українського імпорту, а на низку товарних груп, в першу чергу - на продукти харчування, ввела заборону.

У відповідь Україна ввела заборону на ввезення низки товарних груп з РФ.

До речі, це стало однією з причин прискорення імпорту з Європи. За багатьма позиціями (особливо продукція мультинаціональних корпорацій, що мають заводи в різних країнах) продукція з РФ була замінена на аналогічні товари, зроблені в країнах ЄС.

Однак введення заборони на імпорт з РФ не відобразилося в статистиці. Навпаки - за підсумками першого півріччя імпорт з країн СНД виріс на 33%.

Зазвичай такі різкі коливання пояснюють початком закупівлі енергоносіїв. Однак цього року Україна зовсім не купувала російський газ, а закупівля нафти також значно не змінювалася.

У зв'язку з цим регіональна статистика дає дуже цікаві факти для роздумів.

Загальне зростання імпорту з СНД було забезпечене вибуховими показниками в декількох областях.

Так, наприклад, імпорт з країн Співдружності у Волинську область зріс майже у 8 разів, а в Луганську й Чернівецьку - майже вдвічі.

Також значне зростання імпорту з СНД фіксується в Одеській (на 78%) і Черкаській (76%) областях. Змушені визнати - пояснень цьому ми поки не маємо. Сподіваємося, в уряді знайдуть відповіді на ці питання.

Водночас очевидно, що політика відповідних контрзаходів проти РФ поки не дала свого результату. І це ще дуже м'яко сказано.

І відповідь, чому так сталося, багато в чому залежить від причин зростання імпорту в зазначені області.

І знайшовши ці причини, можна посилити торговельний тиск на країну-агресора.

Стаття підготовлена "Європейською правдою" в рамках інформаційної кампанії "Сильніші разом!"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.