Новий Євросоюз з оновленими кордонами: Єврокомісія розпочинає глибоку реформу

Четвер, 14 вересня 2017, 09:19 — Жан-Клод Юнкер, президент Європейської комісії
Фото European Union

13 вересня президент Єврокомісії виступив в Європарламенті зі щорічним зверненням "про стан Союзу".

Цього разу його промова була особливою.

Жан-Клод Юнкер оголосив про початок глибокої реформи ЄС.

Нові керівні посади (президент ЄС, що обирається громадянами, та міністр фінансів); розширення Шенгену та обов’язковість переходу на євро; зміна принципів голосування та створення контролюючих органів...

Є також ініціативи, що побічно стосуються України. У деяких зовнішньополітичних рішеннях пропонується відмовитися від консенсусу. Юнкер визнав необхідність розширення ЄС на Балканах, але виключив членство Туреччини в осяжній перспективі. А ще він наполягає на створенні оборонного союзу, що існуватиме паралельно з НАТО.

Пропозиції Юнкера не обов’язково будуть втілені саме в цьому вигляді – вони ще стануть предметом обговорень. Але немає сумніву, що реформа дійсно буде. І ще одне, що точно має здійснитися: Юнкер наголосив, що 29 березня 2019 року Велика Британія точно перестане бути членом ЄС.

Ключові пропозиції щодо реформи ЄС читайте у скороченій версії промови президента ЄК.

* * * * *

Минулого року мені було простіше виголошувати промову. Всім було зрозуміло, що Євросоюз – не в найкращому стані... Відтоді ми повільно, але вірно набираємо швидкість.

Економіка відновлюється вже п’ять років поспіль, і тепер відновлення охопило всі без винятку країни-члени. Рівень безробіття – найнижчий за останні дев’ять років.

За десятиріччя після початку кризи Європа нарешті приходить в норму.

Тому я вірю: нам знову дме попутний вітер.

З’явилося вікно можливостей, але воно не завжди залишатиметься відкритим.

В березні Єврокомісія презентувала Білу книгу щодо майбутнього Європи, яка містить п’ять сценаріїв того, як може виглядати ЄС в 2025 році.

З того часу ці сценарії обговорювали, досліджували, часом розривали на шматки... І це добре – саме для цього їх і створили. Я хотів розпочати процес, в якому європейці визначать свій власний шлях та власне майбутнє.

Майбутнє Європи не може визначатися чиїмсь наказом.

Воно має бути наслідком демократичних дебатів і – обов’язкова умова – повинно бути підтримане широким консенсусом.

Настав час визначити перші результати таких дебатів. Час перейти від розмов до рішень.

Тому я пропоную вам свою точку зору, так би мовити, "шостий сценарій".

Союз цінностей

Для мене Європа – це щось значно більше за спільний ринок. Більше за гроші. Європа – це цінності.

В моєму шостому сценарії є три принципи, які завжди мають лишатися в основі ЄС. Це – свобода, рівність та верховенство права.

Європа – це перш за все Союз свободи.

Свобода від репресій та диктатури, з якими надто добре знайомий наш континент, особливо Центральна та Східна Європа. Свобода висловлювати свою думку, як громадянин та як журналіст.

Ми часто сприймаємо свободу як щось автоматичне, але це – не манна небесна.

За свободу треба боротись, як в Європі, так і у всьому світі.

По-друге, Європа має бути Союзом рівних.

Потрібна справжня рівність між усіма країнами-членами, великими та малими, східними та західними, північними та південними.

В Союзі рівних не може бути громадян другого сорту.

Діти в Румунії чи Італії мають мати такий самий доступ до вакцини від кору, як і діти в інших країнах ЄС.

В Союзі рівних не може бути працівників другого сорту.

Працівники мають отримувати одну й ту ж плату за одну й ту ж роботу в одному й тому ж місці. Абсурдно, що у нас є спільний орган контролю за дотриманням банківських стандартів, але немає спільного органу з питань праці. Ми створимо такий орган.

В Союзі рівних не може бути споживачів другого сорту.

Продаж в одних країнах менш якісних продуктів, ніж в інших, під тим самим брендом є неприйнятним. Словаки не заслуговують отримувати менше риби в рибних паличках, чехи – менше какао в шоколаді, угорці – менше м’яса.. Законодавство ЄС вже зараз забороняє таку практику, але тепер ми маємо надати більше влади національним урядам для боротьби з такою проблемою.

По-третє, в Європі діє сила права, а не право сили.

Європейський суд отримав від країн-членів право ухвалювати остаточне рішення. Всі мають виконувати вердикти цього суду.

Невиконання таких вердиктів (і так само – позбавлення національних судів незалежності) рівноцінне позбавленню громадян їхніх засадничих прав. Немає вибору, чи забезпечувати верховенство права в Євросоюзі. Це – наш обов’язок.

Щільніше об’єднаний Євросоюз

...Досвід показує, що громадяни прагнуть зовсім не укладення нових договорів чи створення нових органів. Реформа чинних інституцій потрібна, лише якщо це призведе до більшої ефективності.

Зміна Договору ЄС також є неминучою. Проте ми не маємо ховатися за закликами переглянути установчі документи Євросоюзу.

Перш за все, ми маємо змінити спосіб мислення та зробити Союз більш інклюзивним.

Якщо ми хочемо посилити наші зовнішні кордони, ми маємо негайно відкрити Шенгенську зону для Болгарії та Румунії. Хорватія також має стати повноцінним членом Шенгенської зони, щойно відповідатиме всім необхідним критеріям.

Євро зможе об’єднати континент, лише якщо стане чимось більшим, ніж "валюта групи країн". Євро задумувалось як єдина валюта всього Європейського Союзу. Всі, за винятком двох країн-членів (Британія та Данія, за умовами членства в ЄС), повинні приєднатися до єврозони, щойно відповідатимуть усім вимогам.

Всі країни-члени мають приєднатися до Банківського союзу. Завершення формування Банківського союзу є сьогодні нагальним питанням.

Якщо ми прагнемо стабільності серед країн-сусідів, ми повинні надати надійні гарантії членства для Західних Балкан.

Зрозуміло, що за чинної Єврокомісії (до 2019 року) ЄС не отримає нових країн-членів, жоден із кандидатів не готовий до цього. Але надалі Європейський Союз матиме у складі більше ніж 27 країн-членів.

Пріоритетом для країн-кандидатів мають бути верховенство права, правосуддя та фундаментальні права. Все це виключає можливість приєднання Туреччини до ЄС в осяжному майбутньому, адже Туреччина вже тривалий час рухається в протилежному від Євросоюзу напрямку.
 

Сильніший Союз

Я хочу бачити сильніший спільний ринок.

Потрібно, щоб Рада ЄС частіше та легше приймала рішення кваліфікованою більшістю у питаннях спільного ринку (зі збереженням впливу Європарламенту). Щоб рішення щодо корпоративного оподаткування, податку на додану вартість, податків для цифрової промисловості та фінансових операцій – всі вони приймались кваліфікованою більшістю.

Я хочу бачити сильніший економічний та монетарний союз.

Нам потрібен європейський міністр з економіки та фінансів.

Міністр, який би підтримував та поширював ідеї структурних реформ в країнах-членах. Я не закликаю до створення нової посади лише заради посади, а заради більшої ефективності.

Роль міністра з економіки та фінансів має зайняти єврокомісар з питань економіки та фінансів, який повинен бути також віце-президентом ЄК та головувати на засіданнях Єврогрупи.

Європейський Союз також має бути сильнішим у боротьбі з тероризмом. Саме тому я закликаю європейські служби розвідки забезпечити автоматичний обмін даними щодо терористів та іноземних бойовиків між всіма службами розвідки та з поліцією.

Я хочу, щоб наш Союз став сильнішим глобальним гравцем.

Ми маємо швидше схвалювати рішення з питань зовнішньої політики – інакше складно буде збільшити наш вплив у світі. Саме тому я закликаю країни-члени подумати, які рішення з питань зовнішньої політики можна приймати кваліфікованою більшістю, замість нинішньої одностайності.

І я б хотів, щоб ми доклали більше зусиль до питань оборони.

Не за горами – створення нового Європейського фонду оборони та постійна структурна співпраця в сфері оборони.

До 2025 року ми маємо створити повноцінний Європейський оборонний союз.

Він нам потрібен.

І НАТО хоче цього.

Більше демократії в Євросоюзі

Вже сьогодні Єврокомісія пропонує нові правила фінансування політичних партій та фондів. Ми не маємо фінансувати антиєвропейських екстремістів. Ми маємо допомагати європейським партіям покращувати свою організацію.

..."Демократичніший" означає також і "ефективніший". Європа стане ефективнішою, якщо президентом Єврокомісії та президентом Європейської ради буде одна людина.

Нічого не маю проти мого хорошого друга Дональда, з яким я постійно працюю вже протягом останніх трьох років. Це спрямовано не проти Дональда і не проти мене.

Просто зрозуміти Європу стане легше, коли на кораблі буде один капітан.

Єдиний президент краще відповідатиме суті нашого Європейського Союзу як Союзу країн та Союзу громадян.

Дорожня карта реформи

Ми маємо підготувати Союз до завтрашнього дня.

Сьогодні вранці я відправив Дорожню карту президенту Таяні, президенту Туску, а також країнам, що головуватимуть у Раді від сьогодні до березня 2019 року. В цьому документі я виклав свої думки щодо того, куди ми маємо далі рухатись.

29 березня 2019 року Велика Британія покине Європейський Союз. Це буде дуже сумна та трагічна подія. Ми будемо завжди шкодувати про це. Проте ми маємо поважати волю британського народу.

30 березня 2019 року в складі ЄС залишиться 27 країн.

Я раджу добре підготуватись до цього, як всередині цих 27 держав, так і в інституціях ЄС.

Маю надію, що 30 березня 2019 року європейські громадяни прокинуться в Союзі, в якому ми ніколи не поступимось нашими цінностями. Де в усіх країнах-членах панує верховенство права. Де єврозона, Банківський союз та Шенгенська зона стали нормою для всіх країн-членів ЄС та ми можемо без зовнішньої допомоги захистити нашу спільну валюту як в добрі, так і в скрутні часи. Де спільний ринок є більш справедливим для робітників зі Сходу і з Заходу. Де ми змогли прийти до згоди щодо соціальних стандартів. Де прибутки оподатковуються там, де вони зароблені. Де немає проріх, які можуть використати терористи. Де створений Європейський оборонний союз. Де Європейською комісією та Європейською радою керує один президент, обраний під час демократичної всеєвропейської виборчої кампанії.

30 березня 2019 року наші громадяни прокинуться в цьому Союзі, а вже за декілька тижнів вони матимуть змогу проголосувати за новий склад Європейського парламенту, із впевненістю, що наш Союз працює для них.

 

Жан-Клод Юнкер,

президент Європейської комісії,

Страсбург, 13 вересня 2017 року

Редакція "Європейської правди" висловлює вдячність представництву ЄС в Україні за сприяння у перекладі тексту

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.