Нагодувати Канаду: до яких сюрпризів треба бути готовим українським експортерам

Четвер, 1 лютого 2018, 09:01 — Борис Кобаль, Олена Курята, для Європейської правди

Угода про зону вільної торгівлі між Канадою та Україною, що набрала чинності влітку 2017 року, потенційно відкриває широкі можливості для українського експорту. Тепер справа за малим - скористатися цими можливостями. 

Враховуючи той факт, що Канада, як і Україна, є експортно орієнтованою країною, питання ветеринарного та фітосанітарного контролю імпорту постає дуже серйозно.

Канадці жорстко контролюють сільськогосподарську продукцію, яка перетинає їхній кордон, адже завезення на територію товару, зараженого шкідниками рослин чи патогенними організмами, ставить під загрозу експортний потенціал самої Канади та безпеку її громадян.

Шлях до Канади

Гарантія безпечності імпортних товарів в Канаді має засвідчуватися:

1) фітосанітарним сертифікатом (для підкарантинних товарів рослинного походження);

2) ветеринарним сертифікатом (для товарів тваринного походження), що видаються компетентним органом країни-експортера.

Центральним органом, що встановлює ветеринарні та фітосанітарні обмеження для канадських виробників та імпортерів на федеральному рівні, є Канадське агентство з контролю харчових продуктів (Canadian Food Inspection Agency). По суті, це аналог Державної служби України з безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба).

Як це відбувається на практиці? Наприклад, український виробник яловичини бачить перспективи продажу своєї продукції в Канаді. Але для завезення на територію Канади прикордонна служба (Сanada Border Service Agency) вимагає наявності ветеринарного сертифікату на товар.

Виробник сам або разом із представниками відповідної асоціації виробників звертається до Держпродспоживслужби з ініціативою розпочати процедуру погодження ветеринарних сертифікатів на яловичину з канадським регуляторним органом.

За офіційною процедурою, яка існує в Канаді, українська сторона має надати вичерпну інформацію (відповіді на питання анкети) стосовно законодавчої бази, мережі компетентного органу, наявної системи і заходів державного контролю, статистичних даних тощо в Україні. Після опрацювання канадською стороною наданої інформації Держпродспоживслужба та зацікавлені підприємства-експортери проходять аудит канадського регуляторного органу.

Тільки після позитивних результатів аудиту, узгодження форми ветеринарних сертифікатів на конкретну категорію товарів, Держпродспоживслужба отримує дозвіл на експорт даного виду товарів.

Важливо звернути увагу, що ця процедура не проходить сама по собі, а має бути ініційована зацікавленими українськими виробниками.

Слід також розуміти, що зняття таких бар’єрів потребує часу, іноді – кількох років.

 

Описана процедура визнання системи контролю діє як для українського експорту до Канади, так і для канадського імпорту до України. Наразі між компетентними органами України та Канади парафовано 15 міжнародних ветеринарних сертифікатів щодо імпорту в Україну.

Хто наступний? 

Проте потенціал нашої торгівлі з Канадою є набагато більшим. В Україні існує велика зацікавленість щодо експорту, наприклад, м’яса птиці, бджолиних пакетів (тобто живих бджіл) та кондитерських виробів на ринок Канади.

Робота з відкриття канадського ринку для української курятини триває. У жовтні 2016 року Держпродспоживслужба направила до Канадського агентства з контролю харчових продуктів Міністерства сільського господарства та продовольства Канади три запити щодо акредитації України для експорту м’яса птиці та продуктів з нього до Канади.

А у квітні 2017 року відправлено додатковий запит щодо оцінки статусу країни для експорту бджолиних пакетів до Канади. На сьогоднішній день отримано лише відповідь по м’ясу птиці з додатковими уточненнями та питаннями, які опрацьовуються спеціалістами Держпродспоживслужби.

Випереджаючи зацікавленість українських виробників молочної продукції, варто згадати про діючу в Канаді систему управління постачанням (Supply Management System). Вона базується на моніторингу споживання молочних продуктів та системі квот на виробництво молока для канадських фермерів.

Канадці намагаються максимально задовольнити попит молочними продуктами місцевого виробництва. Недостатні обсяги цих продуктів покриваються за рахунок квотованого імпорту. Таким чином, навіть не беручи до уваги санітарні обмеження, ринкові можливості для торгівлі молочними продуктами в Канаді є досить вузькими.

Комунікація з Канадським агентством з контролю харчових продуктів виявила, що на імпорт українських круп до Канади на сьогодні існує заборона. Це сталося, оскільки кілька років тому в одній із партій імпортованих українських круп було виявлено шкідників, попри наявність відповідного фітосанітарного сертифікату.

Зняття заборони вимагає додаткової комунікації між відповідними органами двох країн. Необхідно зауважити, що звернень щодо необхідності вирішення цієї ситуації від українських експортерів Держпродспоживслужба не отримувала.

Варто знати

Систематизовану інформацію про документи, необхідні для імпорту харчової продукції в Канаду, можна знайти в автоматизованій довідковій системі імпорту (Automated Import Reference System (AIRS) на сайті Канадського агентства з контролю харчових продуктів.

Важливо пам’ятати, що в Канаді саме імпортер несе відповідальність за відповідність імпортованого товару місцевому законодавству. Для цього при канадському Міністерстві сільського господарства організовано Секретаріат доступу до ринків (Market Access Secretariat), який через "відкрите вікно" у формі загальнодоступної електронної пошти приймає питання від канадського бізнесу та надає коментарі щодо доступу як до національного, так і до закордонних ринків.

Також важливо, що у другій половині 2018 року в Канаді набирають чинності законодавчі зміни, що передбачають зміну підходу в контролі безпечності харчових продуктів. Зокрема, передбачається, що вони будуть засновані на принципі аналізу ризиків, а також на необхідності подальшого отримання імпортерами ліцензії на імпорт підконтрольних вантажів.

Українським експортерам вже зараз потрібно звертати увагу на нові канадські заходи превентивного контролю безпечності харчових продуктів.

Реалізація Угоди про вільну торгівлю потребує системної співпраці урядових органів України та Канади, яка зараз активізувалася. За підтримки Канадсько-українського проекту з підтримки торгівлі та інвестицій, фінансованого канадським урядом, делегація Держпродспоживслужби в листопаді 2017 року відвідала Канаду та налагодила важливі контакти з місцевими регуляторними органами.

Впевнені, що в 2018 році спільними зусиллями ринок Канади стане ближчим для українських експортерів харчової продукції.

Автори:

 

Борис Кобаль, 

директор департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби

 


Олена Курята, 

 заступник начальника управління-начальник відділу зовнішніх зв'язків та євроінтеграції Управління міжнародного співробітництва Держпродспоживслужби

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.