Привіт від Каддафі: за що затримали Ніколя Саркозі

Вівторок, 20 березня 2018, 21:06 —
Фото: RFI

У вівторок, 20 березня, Ніколя Саркозі затримали для допиту у справі про незаконне фінансування його передвиборної кампанії 2007 року режимом Муаммара Каддафі.

За підсумками допиту екс-президенту Франції можуть висунути звинувачення.

У чому підозрюють Саркозі? Коротко розповідаємо про "лівійську справу".

У березні 2011 року, коли Франція оголосила лівійську опозицію єдиним легітимним партнером в країні, син Муаммара Каддафі Саїф аль-Іслам став вимагати від Саркозі повернути гроші, які Лівія виділяла йому на президентську кампанію. Жодних доказів він не навів. 

 

12 березня 2012 року про можливе незаконне фінансування президентської кампанії Ніколя Саркозі вперше повідомило інтернет-видання Mediapart. Портал, що спеціалізується на розслідуваннях, опублікував документ за підписом колишнього високопоставленого лівійського розвідника Муси Кусси.

З нього випливає, що в 2006 році влада Лівії погодилися спрямувати 50 млн євро на фінансування президентської кампанії Саркозі. Останній подав скаргу на публікацію Mediapart, назвавши її неправдивою.

Прокуратура Парижа тоді почала розслідування за підозрою в публікації неправдивої інформації. Справа була закрита за відсутністю складу злочину в 2016 році. Рішення підтвердив Апеляційний суд в 2017 році. Ніколя Саркозі оскаржив його в Касаційному суді.

12 квітня 2013 року франко-ліванський бізнесмен Зіяд Такіеддін заявив, що має в своєму розпорядженні "докази" фінансування кампанії Саркозі лівійським режимом. Самі докази він не навів. За тиждень

прокуратура Парижа відкрила кримінальну справу щодо невстановленої особи про корупцію і відмивання грошей.

Десять днів по тому газета Le Canard Enchaîné повідомила, що на банківському рахунку соратника Саркозі Клода Геана виявилися 500 тисяч євро, які він отримав з-за кордону. Геан тоді відхрестився від будь-якої причетності до лівійського фінансування, пояснивши, що гроші отримав від продажу малайзійському адвокату двох морських пейзажів фламандського живописця XVII століття Андріса ван Ертфельта.

7 березня 2015 року Клоду Геану висунули офіційні звинувачення в підробці і податкових злочинах у складі організованої групи. У цій справі про переведення 500 тисяч євро звинувачення висунули і саудівському бізнесмену.

27 вересня 2016 року слідчим передали записи колишнього міністра нафтової промисловості Лівії Шукрі Ганема. У них йдеться про три фінансових перекази Ніколя Саркозі в 2007 році на загальну суму в 6,5 млн євро. Тіло Шукрі Ганема був виявлено в Дунаї в квітні 2012 року.

15 листопада 2016 роки бізнесмен Зіяд Такіеддін заявив, що передав на кампанію Саркозі 5 млн євро від Муаммара Каддафі в 2006 і 2007 роках. За його словами, гроші передали готівкою у валізах спочатку Клоду Геану, а потім і самому Саркозі.

8 січня цього року фігуранта цієї справи, бізнесмена Александра Джухрі затримали в Лондоні. Він не з'явився на допит у Франції 2016 року і перебуває в попередньому ув'язненні.

Запит Франції на його екстрадицію має бути розглянутий влітку. Слідчі вважають, що Джухрі був власником вілли на Лазурному узбережжі, яку продали за завищеною ціною фонду Башира Салеха, колишнього скарбничого режиму Каддафі.

Слідчі підозрюють, що отримані гроші були спрямовані на кампанію Саркозі.

25 лютого Салех, який перебуває в бігах, отримав вогнепальне поранення в ПАР.

І ось 20 березня Ніколя Саркозі був затриманий для допиту, який проводить кримінальна поліція Нантера.

На допит викликали також екс-міністра внутрішніх справ Бріса Ортфе. Його підозрюють у посередництві в переговорах з лівійською владою.

Матеріал опублікований на порталі Radio France Internationale і публікується "Європейською правдою" з дозволу правовласника

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.