"Шатдаун шатдауну": Трамп погодився відновити фінансування уряду США, але тільки на три тижні

Субота, 26 січня 2019, 09:00 — Українська служба "Голосу Америки"

Президент США Дональд Трамп у п'ятницю ввечері підписав законопроект про тимчасове відновлення роботи уряду.

 

Таким чином був зупинений найдовший в історії США "шатдаун", тобто стан, коли уряд працює без ухваленого бюджету і через це не може фінансувати значну частину власних видатків. 35 днів поспіль низка федеральних агенцій не працювали повноцінно, не платили підрядникам, а їх співробітники були вимушені піти у відпустку або працювати безкоштовно.

Уряд США увійшов у режим "шатдауна" в ніч на 22 грудня після кількох невдалих спроб схвалити бюджет. Каменем спотикання стала категорична вимога Трампа про спрямування $5.7 млрд на будівництво "стіни" на кордоні з Мексикою для захисту від мігрантів. Його противники, демократи виступили категорично проти цих витрат. А оскільки зараз опоненти президента мають більшість у нижній палаті Конгресу, вони не підтримали президентський проект – а президент, зі свого боку, відмовився підписувати такий бюджет, у якому не буде грошей на "стіну".

Спроби знайти компроміс досі не мали успіху.

То хто ж поступився у підсумку? Про це – в матеріалі української служби "Голосу Америки"

Тимчасовий законопроект, одноголосно ухвалений у п’ятницю та конгресом, не включає фінансування побудови стіни вздовж кордону США та Мексики.

Але не йдеться про схвалення нового бюджету – роботу урядових установ розблоковано лише тимчасово, строком на три тижні. Як заявив Трамп, протягом цього часу мають відбутись переговори, які – як сподівається президент США – все ж приведуть до фінансування побудови прикордонного муру.

І це вже є виконанням однієї з вимог демократів.

Раніше представники Демократичної партії США називали тимчасове відновлення роботи уряду передумовою їхньої участі у переговорах про власне бюджет, який би включав кошти на посилення безпеки кордонів США. При цьому демократи навідріз відмовляються фінансувати побудову муру, яку називають нераціональною – попри те , що для Трампа вона була однією з передвиборчих обіцянок.

Формально шатдаун припинений, але – тимчасово.

Президент заявив, що федеральні працівники США, які протягом понад місяця не отримували заробітну платню, отримають гроші негайно, щойно це стане можливим.

Водночас, Трамп наголосив, що залишає за собою право вдатись до інших кроків, якщо після 3 тижнів переговорів фінансування стіни не буде погоджено. Є також "план Б": президент стверджує, що може піти на використання "надзвичайних повноважень" для фінансування свого проекту.

"У нас немає вибору, окрім побудови потужної стіни або сталевого бар'єру. Якщо Конгрес не запропонує нам справедливу угоду, то буде або повторне закриття уряду 15-го лютого, або я скористаюсь повноваженнями, наданими мені за законом та Конституцією США, щоб вирішити цю екстрену ситуацію", - заявив Трамп.

Та хоча формально Трамп не відмовився від вимог про фінансування "стіни", чимало оглядачів кажуть про його поразку.

Натомість спікер Палати представників, конгресвумен-демократ Ненсі Пелосі, вийшла переможцем з протистояння з президентом США.

Водночас для багатьох очевидно, що ситуація не вичерпана.

Наразі схоже, що демократи готові сісти за стіл переговорів із президентом після того, як він виконав вимогу про відновлення роботи уряду.

"Сподіваюсь, що республіканці та демократи зможуть без упереджень разом попрацювати у наступні тижні, перш ніж президент Трамп незаконно оголосить надзвичайну ситуацію на південному кордоні. Я готовий брати участь у переговорах та боротися за рішення, які віддзеркалюють наші американські цінності", - заявив сенатор-демократ Боб Менендес.

У Республіканській партії рішення Трампа сприйняли спокійно і, на відміну від опонентів-демократів, не вважають рішення президента "прогином". Схоже, що там бачать її у якості частини подальшої боротьби глави держави за кошти на укріплення кордону США і вважають, що кошти на побудову "стіни" буде знайдено навіть без згоди на це конгресменів-демократів.

Впливовий сенатор-республіканець Ліндсі Грем висловив сподівання, що президент США скористається своїми надзвичайними повноваженнями для забезпечення зведення прикордонного муру, якщо за три тижні не буде досягнуто угоди з демократами щодо фінансування стіни через державний бюджет.

Автор: Голос Америки, Українська служба

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.