Навчання з трьох років та школи для іноземців: Франція готує масштабну освітню реформу

Вівторок, 12 лютого 2019, 10:00 —
Фото: ouest-france.fr

12 лютого парламент Франції голосуватиме за новий закон про освіту. Одне з його найгучніших нововведень – обов'язкове навчання почнеться вже з трьох років.

Обговорення законопроекту показало: реформа, яка покликана підвищити загальний рівень освіти і просуває ідею соціальної справедливості, викликає у французьких вчителів і представників профспілок безліч запитань.

Та в уряді вважають, що реформа дозволить вирішити багато проблем, і не лише в освітній сфері. А міністр освіти Франції Жан-Мішель Бланке презентує реформу як нову "школу довіри".

Як посилити роль школи?

Головним пунктом освітньої реформи у Франції стала обов'язкова дошкільна освіта для дітей від трьох років.

 

Про рішення знизити з шести до трьох років вік обов'язкового навчання президент Еммануель Макрон оголосив ще рік тому. Таким чином влада сподівається посилити виховну роль школи, особливо у проблемних передмістях.

Втім, як повідомляє AFP, в наступному навчальному році реформа торкнеться лише 26 тисяч дітей, які зараз не ходять у дитячий садок. За даними міністерства освіти Франції, 98,9% дітей віком від трьох до п'яти років і так відвідують дитсадки. Саме тому видання Le Monde називає цей пункт виключно "символічним".

Окрім того, новий закон дозволить батькам, які не бажають віддавати дітей до шкіл, не робити цього, проте влада обіцяє посилити контроль над такими сім'ями.

До сьогодні шкільне навчання було обов'язковим у Франції з шести до шістнадцяти років. Шестирічний вік для початку навчання був встановлений ще законом 1882 року тодішнього міністра освіти Жюля Феррі.

Від вчителів вимагатимуть "зразковості"

Ще один ключовий момент – новий закон вводить поняття "зразковості" для педагогів та інших освітян.

У проекті закону прописана необхідність "зразкової" поведінки для вчителів в обмін на "повагу" з боку учнів та членів їхніх сімей.

Це положення закону викликало невдоволення серед шкільних вчителів, які побачили в ньому замах на свободу слова в контексті протестних настроїв останніх місяців.

У листопаді у Франції відбувся великий страйк вчителів, спрямований проти політики уряду в сфері шкільної освіти і проти скорочення 3600 робочих місць у французьких школах.

Крім того, на тлі руху "жовтих жилетів" у Франції розпочався рух "червоних ручок" – об'єднання 60 тисяч вчителів, які вимагають поліпшення умов праці, підвищення зарплат і виступають проти освітньої реформи Бланке.

"Йдеться про те, щоби повісити дамоклів меч над вчителями, завадити їхній свободі слова, змусити відчути загрозу, щоб домогтися від них самоцензури", – пише у відкритому листі, опублікованому 11 лютого у виданні Libération, французький викладач філософії Саїд Бенмуффок.

"Не будьмо наївними, цей законопроект є частиною придушення демократичного протесту в контексті сильної громадської мобілізації. Битва, розпочата проти цієї статті закону, виходить за рамки освіти", – зазначає автор відкритого листа.

Студенти замість вчителів

Законопроект передбачає посилення ролі помічників вчителів. Починаючи з другого курсу, студенти, які готуються пройти конкурс, щоби стати вчителями (у Франції для того, щоби працювати в системі шкільної освіти, необхідно пройти конкурс), зможуть також здійснювати вчительські повноваження.

Як зазначає Le Monde, міністр освіти сподівається таким чином допомогти працевлаштувати студентів, у яких немає коштів, аби продовжувати навчання без підробітку, а також вирішити проблему з нестачею вчительських кадрів.

Цей захід також викликає занепокоєння у профспілок, які побоюються, що помічниками педагогів замінюватимуть відсутніх учителів.

Школи для іноземців

Ще один важливий пункт нового законопроекту – створення міжнародних шкіл, які пропонують дипломи європейського або міжнародного зразка. Ці школи можуть отримувати фінансування ЄС, інших міжнародних організацій та пожертви.

Міністерство освіти Франції створює міжнародні школи "напередодні напливу французьких, франко-британських і міжнародних сімей після Brexit".

Таким чином Франція сподівається зробити свою освітню систему більш привабливою для дво- і тримовних дітей.

Профспілки виступають проти створення "шкіл для багатих", і депутати включили до закону поправку, згідно з якою адміністрація міжнародних шкіл має робити їх доступними для всіх.

Нова європейська школа на 250 учнів має відкритися у паризькому передмісті Курбевуа у вересні 2019 року. Ще одна європейська школа з'явиться на базі міжнародного ліцею Монтебелло в Ліллі на півночі Франції.

Як зазначає Le Figaro, влада Лілля сподівається залучити в місто родини з сусіднього Брюсселя, де навчальні заклади переповнені. Серед інших міст, де можуть відкритися школи нового зразка, Le Figaro називає Марсель, Ліон, Тулузу і Бордо.

Матеріал опублікований на порталі Radio France Internationale і публікується "Європейською правдою" з дозволу правовласника

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.