Силова відповідь Макрона: як французька влада відреагує на загострення протестів

Вівторок, 19 березня 2019, 14:40 —
Фото BBC

Вранці в понеділок, 18 березня, президент Еммануель Макрон провів позапланову закриту урядову нараду, присвячену заворушенням на Єлисейських полях. Нагадаємо, за підсумками чергового протесту "жовтих жилетів" було розграбовано близько 80 магазинів і офісів.

 

На Єлисейських полях протестувальники розбили вітрини десятків магазинів, деякі з них розграбували, а також влаштували погром у знаменитій брассері Le Fouquet's. Під час "суботника" "жовтих жилетів" на бульварі Рузвельта сталася пожежа в житловому будинку. Вогонь спалахнув на першому поверсі, де розташований банк. В результаті постраждали 11 осіб.

"Аналіз вчорашніх подій показує, що вжитих заходів було недостатньо для стримування насильства і запобігання правопорушенням", – заявив прем'єр-міністр Едуар Філіп перед зустріччю з Макроном.

І заходи не забарилися. Як заявило агенції AFP джерело в оточенні французького лідера,

Макрон вважає, що єдиною можливою відповіддю на те, що відбувається, може бути "силова відповідь".

Раніше, в неділю, Макрон, якому довелося перервати коротку відпустку в Піренеях і повернутися до столиці, вже пообіцяв вжити "рішучих заходів", щоби погроми на кшталт тих, що відбувалися 16 березня на головній паризькій авеню, більше не повторювалися.

Поліцейський провал?

16 березня порядок в Парижі забезпечували 5 тисяч правоохоронців. Та багато хто вважає, що цього недостатньо. Крім того, опозиція звинуватила представників сил правопорядку в бездіяльності.

Едуар Філіп визнав в офіційному комюніке, що під час суботньої акції відбулися порушення функціонування роботи правоохоронних органів, в той час як останні були в курсі того, що в маніфестації візьмуть участь радикали.

"У суботу в Парижі ми бачили крайні прояви насильства. Це були практичні воєнізовані угруповання, мародери.

І дійсно, сили правопорядку не змогли впоратися з ситуацією. Треба зрозуміти, чому так сталося і що потрібно зробити, щоб цього більше не повторилося", – цитує Le Monde слова свого джерела в оточенні прем'єр-міністра.

Держсекретар при МВС Франції Лоран Нуньєс також визнав "провал" роботи поліцейських на Єлисейських полях.

Ліки проти "жовтих жилетів": куди заведе Францію національний діалог Макрона

"Починаючи з 1 грудня, президент Франції постановив змінити порядок забезпечення громадської безпеки. Цього не відбувалося в Парижі протягом останніх двадцяти років. Ми виробили вкрай мобільну систему, систему швидкого реагування сил правопорядку, – розповів Нуньєс. – Щоразу, коли на акціях відбувалися грабежі та погроми, ми використовували цю систему. Крім того, ми розробили систему попереднього контролю, щоб заздалегідь визначати, хто прийде на маніфестацію. У суботу ця система не спрацювала".

Втім, далеко не всі згодні з такими оцінками роботи поліції.

"Ні, поліцейські не сидять склавши руки, – каже в інтерв'ю RFI колишній поліцейський комісар Етьєн Дюран. – Префектура поліції встановлює порядок забезпечення безпеки залежно від інформації, яку вона отримує від спецслужб. В даному випадку було заздалегідь відомо, що радикали з руху Black block збираються прийти на Єлисейські поля. Тому мені здається, що дії поліції були адаптовані до ситуації. Далі, проблема полягає у виборі між захистом будівель і захистом людей. І це дуже складно. Перший вибір полягає в захисті і забезпеченні безпеки самих маніфестантів. А під час пожеж необхідно забезпечити безпеку пожежників".

Ще одне принципове питання: чи було на акції достатньо поліцейських? "З того, що я бачив, мені здається, що так, – відповідає Етьєн Дюран. – Виникла полеміка навколо того, що багато представників сил правопорядку були задіяні в охороні Єлисейського і Матіньонського палаців. Але я думаю, що це було неминуче, тому що Єлисейський палац розташований так близько до Єлисейських полів. Неможливо було б не посилити його охорону".

Штрафи та арешти

А вже 18 березня французький прем'єр представив серію заходів для боротьби з насильством на мітингах.

Серед них – заборона маніфестацій у деяких кварталах французьких міст, зокрема на Єлисейських полях у Парижі, площі Пей-Берлан у Бордо і площі Капітолію в Тулузі. Це, як раніше відзначало AFP, не завадить радикалам "влаштовувати погроми в інших районах".

Ще одна антипротестна ініціатива – різке підвищення штрафів за участь у заборонених маніфестаціях, з 38 до 135 євро.

Філіп також оголосив про відставку префекта поліції Парижа Мішеля Дельпюеша. Його замінить префект регіону Нова Аквітанія, відомий своїм "жорстким характером", відзначає AFP.

Водночас владі необхідно захистити підприємців, які зазнають серйозних збитків від початку руху "жовтих жилетів" 17 листопада.

Французька федерація страхових компаній оцінила збитки від дій "жилетів" у 170 млн євро. І це не враховуючи подій 16 березня.

За даними торгово-промислової палати паризького регіону, в ході суботньої акції постраждали близько сотні магазинів і ресторанів.

Міністр економіки Франції Брюно Ле Мер пообіцяв у понеділок, що зробить все для того, щоб жоден підприємець не виявився без роботи через маніфестації. У вівторок Ле Мер разом з главою МВС Крістофом Кастанером повинен виступити в Сенаті у зв'язку з економічними наслідками акцій "жовтих жилетів".

В ході вісімнадцятої за рахунком акції "жовтих жилетів" 16 березня в Парижі були затримані 237 осіб, близько двохсот з них помістили під варту. За даними МВС, в цілому в паризькій акції взяли участь близько десяти тисяч осіб, по всій країні – понад 32 тисяч.

Самі "жовті жилети" вже відреагували на плани влади, оголосивши про зміну формату протестів. Мітинги в центрах великих міст можуть змінити "національні блокади" ключових об'єктів інфраструктури, що може паралізувати економіку країни.

Вже 19 березня має початися блокада нафтопереробних заводів – офіційно це робиться заради "заморожування" зростання цін на бензин.

Матеріал опублікований на порталі Radio France Internationale і публікується "Європейською правдою" з дозволу правовласника

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.