Реверс газу зі Словаччини. Вдалий старт

Вівторок, 19 серпня 2014, 15:15 — , експерт з енергетики (Словаччина)
УНІАН

Початок реверсу газу зі Словаччини в Україну по газопроводу "Вояны-Ужгород" забезпечує реальний доступ України на газовий ринок Європейського Союзу і є дуже хорошим прикладом того, як на практиці працює Угода про асоціацію з ЄС.

Реверс відкривається у дуже вдалий момент.

У регіоні Центральної Європи утворився великий надлишок газу завдяки торговельній політиці "Газпрому", незвичайно теплій зимі, а також поглибленню енергозбереження та впровадженню енергозберігаючих технологій. Також у регіоні зростає вживання інших видів палива - наприклад, біомаси в системах центрального опалення міст або вугілля в електроенергетиці.

В результаті цих факторів знижується і ціна газу на спотовому ринку, який і є "джерелом" для України.

Як довго протримається така сприятлива ситуація, залежить насамперед від двох чинників. В першу чергу йдеться про продовження нинішньої торговельної політики "Газпрому", який традиційно дуже неохоче йде на зміну довгострокових контрактів зі своїми європейськими партнерами.

Тим самим "Газпром" створює перевагу пропозиції газу на європейському ринку, що веде до істотного зниження цін на спотовому ринку.

Другим фактором буде нинішня зима - якщо вона знову буде теплою, як попередня, у підземних сховищах знову залишиться великий обсяг невикористаного газу, а це ще збільшить пропозицію на ринку.

Що стосується негативних факторів, то найважливіший із них пов'язаний з продовженням російсько-українського конфлікту. І без нового законодавства України (про санкції щодо РФ - ЄвроПравда) ясно, що ескалація на сході країни, аж до прямого військового конфлікту з Росією, не може не вплинути на транзит енергоносіїв.

Тим більше, що зараз поставки газу з Росії до України - нульові. У сформованій ситуації для українських газовиків є дуже складним завданням забезпечити внутрішній ринок з одночасним гарантуванням стабільного транзиту газу.

Завдання українських газівників може стати куди більш складним, якщо взимку температура в регіоні Центральної Європи опуститься нижче нуля, що зменшить або й зовсім зупинить реверс газу з Європи в Україну.

Тим не менш, поки оцінки реверсу, що відкрився, є досить оптимістичними.

У цьому зв'язку хотілося б нагадати, з якими складнощами Україна і Словаччина прийшли до цього реверсу.

Тема реверсу газу зі Словаччини в Україну донедавна була дуже політизована.

Одним із наслідків недалекоглядних політичних заяв з обох сторін стало відкриття реверсу як мінімум на півроку пізніше можливого. Політики і чиновники в Києві та Братиславі повинні нарешті усвідомити, що в транзиті нафти і газу обидві країни є стратегічними партнерами, і на основі цього співробітництва проводити свою торговельну політику щодо наших торговельних партнерів – і постачальників, і споживачів. Чим раніше це відбудеться, тим швидше стане помітна вигода для економік України і Словаччини, а також для громадян обох країн.

Без такої співпраці ані Україна, ані Словаччина не зможуть утримати свої позиції на ринку транзитних послуг Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.