Український АПК: 5 років «європейських» реформ

П'ятниця, 22 травня 2015, 13:35 — Владислава Рутицька, заступник глави Мінагрополітики

Завершилися публічні консультацій – черговий етап формування Комплексної стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 рр.

Хочу пояснити, з чого ця стратегія складається, які її основні пріоритети та визначені напрямки. Пропоную розглянути їх детальніше.

Сьогодні сільське господарство – чи не єдина галузь в Україні, яка демонструє стабільне зростання всупереч складній політико-економічній ситуації. В 2014 році воно стало основним експортером та головним джерелом надходження іноземної валюти в країну.

Незважаючи на певні успіхи, аграрна галузь все одно потребує систематичних реформ. Насамперед – у переході на стандарти ЄС, що дасть можливість наростити експорт.

З цією метою Міністерство аграрної політики та продовольства активно працює над розробкою Комплексної стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 рр. До її створення залучені провідні фахівці державних установ та профільних асоціацій, міжнародні експерти. Більше того, до формування стратегії міг долучитись кожен бажаючий через механізм публічних консультацій, термін проведення яких був продовжений.

Станом на сьогодні вже було проведено більше 70 засідань робочих груп, декілька зустрічей з міжнародними партнерами та донорами, в процесі яких були напрацьовані базові матеріали для формування стратегії.

Наразі ми вже маємо значний обсяг напрацювань робочих груп та активно збираємо додаткові пропозиції до стратегії через механізм публічних консультацій. Чим кращий зворотній зв'язок ми отримаємо в рамках даного механізму від представників аграрного бізнесу та інших зацікавлених у реформі агросектору суб’єктів, тим ефективніше зможемо врахувати інтереси різних груп аграріїв у фінальному варіанті стратегії.

В рамках стратегії визначено три ключових пріоритети реформування: наближення законодавства до стандартів ЄС та дерегуляція; підвищення конкурентоспроможності сільського господарства; а також розвиток сільських територій та захист навколишнього середовища.

Ці пріоритети в свою чергу дозволили нам визначити вісім головних цілей майбутньої стратегії. Для опрацювання кожної цілі були створені окремі робочі групи та підгрупи, до складу яких увійшли представники міністерства, профільних асоціацій, міжнародні експерти та консультанти від ЄС.

Натисніть для збільшення

 

Тепер давайте розглянемо безпосередньо зміст цілей стратегії.

1. Наближення законодавства України в агропромисловому комплексі до законодавства ЄС. Насамперед передбачає імплементацію відповідних норм законодавства у сфері безпеки харчових продуктів, санітарних та фітосанітарних заходів, а також законодавче врегулювання низки питань, визначених розпорядженням Кабінету міністрів України № 847-р від 17 вересня 2014 року. За ініціативою Європейської інтеграційної комісії до "Стратегії сталого розвитку-2020" було включено механізм переходу до європейських норм маркування та етикетування.

2. Дерегуляція в агропромисловому комплексі. В рамках досягнення даної мети планується суттєво зменшити тиск державних контролюючих органів на галузь за рахунок перегляду, доопрацювання та відміни низки регуляторних нормативно-правових актів. Також передбачається реформування відносин у сфері державної власності та діяльності державних підприємств.

3. Фактори виробництва в агропромисловому комплексі. Одна із найбільш складних і водночас важливих цілей. В її рамках передбачається спрощення доступу українського агробізнесу до фінансування та кредитів, проведення земельної реформи, реалізація інфраструктурних та логістичних проектів, а також сприяння оновленню та модернізації виробничих та переробних потужностей АПК.

4. Розвиток аграрної політики в сфері науки, освіти та інновацій. Дана мета спрямована, зокрема, на проведення реформ у сфері аграрної освіти задля підвищення якості підготовки фахівців, задіяних в агросекторі. Також планується розвиток дослідницьких та консультативних послуг в галузі. Окремим пріоритетом в рамках даної мети є ефективне впровадження інновацій та інформаційних технологій в різних сферах сільського господарства.

5. Управління виробництвом і ринком АПК. Реформи в даній сфері будуть спрямовані на розвиток експорту української агропродукції, організацію товаровиробників, забезпечення продовольчої безпеки, управління внутрішнім ринком та вирішення низки інших актуальних для галузі питань. В рамках розвитку ринку АПК передбачається формування конкурентного ринку сертифікації та лабораторних досліджень з метою покращення якості проведення таких досліджень. Також Програма діяльності уряду передбачає запровадження європейських стандартів якості та створення бренду "Продукт України".

6. Державна підтримка та оподаткування у сфері сільського господарства. Передбачає перегляд та вдосконалення системи державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції та зменшення адміністративного тиску за рахунок спрощення системи оподаткування галузі.

7. Розвиток сільських територій. В рамках даної реформи планується створити програми підтримки малих фермерських господарств, впроваджувати ініціативи з поліпшення якості життя у сільській місцевості, а також посилювати ефективність місцевого самоврядування сільських територій.

8. Управління ресурсами в сільському господарстві. В рамках досягнення даної мети передбачається поступове приведення сфери сільського господарства у відповідність до вимог сталого розвитку. Зокрема, будуть запроваджуватись ініціативи зі стимулювання виробництва органічної продукції, розвитку біоенергетики, раціонального використання земельних та водних ресурсів.

Власне, з цих елементів і складається комплексна стратегія реформування сільського господарства та сільської місцевості. Як ви мали змогу переконатися, більшість із цих цілей безпосередньо пов'язані з адаптацією вітчизняного аграрного комплексу до умов вільної торгівлі з ЄС.

Заявлені цілі досить амбітні, а отже, потребують тісної співпраці державного, громадського секторів та бізнесу. Тому ще раз хочу наголосити на важливості участі кожного зацікавленого представника в реформуванні галузі та запрошую вас долучитися до процесу через механізм публічних консультацій.

 

Автор:

Владислава Рутицька,

заступник міністра аграрної політики та продовольства
з питань європейської інтеграції

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: