Не тільки Європа. Український агробізнес відкриває Ізраїль

Понеділок, 31 серпня 2015, 11:52 — Владислава Рутицька, заступник глави Мінагрополітики

Диверсифікація ринків збуту для українських виробників проходить успішно. Китай, Індія, Єгипет, Туреччина та Іспанія. 5-ка топ-країн, до яких експортувалась українська продукція.

В цьому рейтингу Ізраїль посідає 11 місце. За поточний період до Ізраїлю, експортовано сільгосппродукції на $209,7 млн.

При чому, більше 60% всього вітчизняного експорту в Ізраїль  - це продукція саме сільського господарства.

І це при тому, що близько 50% ізраїльської сільськогосподарської продукції експортується на ринки Старого Світу. А це говорить виключно про найвищу якість аграрної продукції цієї країни і високі вимоги місцевих споживачів.

 

Із нового - відтепер ізраїльські споживачі спробують на смак і курячі яйця з України.

Ізраїльські ветеринари, які приїздили з інспекцією, дали дозвіл двом вітчизняним підприємствам на експорт до своєї країни столового яйця.

І це є показовим для всього українського аграрного ринку.

По-перше, це означає, що вітчизняна система контролю якості та безпечності відповідає міжнародним вимогам та нормам.

По-друге, Україна готова розширювати не тільки ринки збуту та шукати нові, а й збільшувати асортимент продукції на експорт.

До речі, серед найбільших імпортерів українських яєць: Ірак, ОАЕ, Катар, Сирія і Молдова. До того ж, за поточний рік цього продукту продали на $41,2 млн.

Тому, якраз зараз мова йде про можливість збільшення для України експорту саме якісної сільськогосподарської продукції, яка зможе конкурувати на ринку Ізраїлю.

Зокрема, говоримо про зернові, молочну продукцію (спреди, вершкове масло, сири, дитяче харчування тощо), м’ясні продукти, продукцію олієжирової галузі, кондитерські вироби та цукор.

Перехід на стандарти якості ЄС відкриває перед українськими аграріями і інші ринки, у тому числі й ізраїльський.

Не варто забувати і про можливе запровадження режиму вільної торгівлі між Україною та Ізраїлем – відповідні переговори вже скоро мають стартувати.

Така лібералізація торгівельних режимів наших країн має додатково активізувати економічну співпраці. Але фундамент цієї співпраці закладається саме зараз!

Під час візиту до Ізраїлю навесні цього року української делегації, в якій я мала честь бути присутня, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Ізраїлі Геннадій Надоленко навів цікаву статистику.

В Ізраїлі один сільгоспвиробник годує 95 чоловік, в США – 75, в той час як в Україні ця цифра в рази менша – 15.

Прекрасна ілюстрація того, що для підвищення продуктивності праці у сільськогосподарському секторі нам треба реальні інвестиції, новітні технології та надійні партнери.

Саме тому співпрацю з Ізраїлем ми розглядаємо не лише в рамках торгових відносин. Українські аграрії зацікавлені в залученні досвіду ізраїльських колег в сфері рослинництва, молочного виробництва, тепличного господарства, систем зрошення, рибного господарства.

Важливо, що торгово-економічна місія Ізраїлю в Україні за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства протягом року організовують професійні делегації. Їх мета – обмін досвідом, поглиблення двосторонніх відносин, залучення досвіду Ізраїлю в використанні новітніх технологій.

Таким чином, українські та ізраїльські компанії знать, що в особі один одного мають надійних та якісних партнерів. Все це дозволяє позиціонувати Україну як надійного торгового та інвестиційного партнера.

 

Автор:

Владислава Рутицька,

заступник міністра аграрної політики та продовольства 
з питань європейської інтеграції

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.