Час для Канади ввести безвізовий режим для українців

Вівторок, 22 вересня 2015, 13:02 — "Український Вінніпеґ"

У 1891 році, сто років перед тим, як Канада була серед перших країн, що визнала незалежність України, українські емігранти почали прибувати до Канади.

Не дивлячись на початкові труднощі, українці в Канаді розвивалися та процвітали завдяки своїй волі та цілеспрямованості. Найбільш визначально, що 125 років послідовних хвиль еміграції сприяли неоціненному вкладу українських канадців в розвиток Канади, і в той самий час українська культура була вплетена в тканину канадського суспільства.

Президент України Петро Порошенко зазначив у своїй вітальній промові перед повним складом Сенату та Палати Громад Парламенту Канади у вересні 2014 року: "Пане прем’єр-міністре, я пам’ятаю як Ви зазначили, що Канада, певно, найбільш українська нація поза Україною. Ви знаєте, що? Це абсолютна правда. Дозвольте мені повторитися! Багато європейських націй, стоять у джерела створення сучасної Канади. Канада має друзів скрізь по всьому світі, і найбільший друг є її сусід. Однак я сумніваюся, що Ви знайдете іншу націю, що можна було б сказати щиро, як я скажу Вам, Україна можливо найбільша канадська нація після власне Канади".

Під час звернення до парламентаріїв та канадців Петро Порошенко також зазначив, що українська свобода, демократія та її європейське майбутнє можливе та досяжне. Це тому мільйони українців вимагали реформ, захищали демократію, відстоювали свободу й прагнули перспективи членства у європейському співтоваристві.

І тому історія - це не єдина річ, яка поєднує Україну та Канаду.

Революція Гідності, анексія Криму й розпочата та підтримувана Росією війна на Донбасі - все говорить про те, що українці палко бажають жити в країні, яка керується демократичними нормами, верховенством права та принципами ринкової економіки – ті ж норми та основи, за якими живе Канада і які вона намагається просувати у світі.

У світлі нещодавнього підписання канадсько-української угоди про вільну торгівлю (CUFTA) двосторонні відносини потенційно можуть принести суттєві здобутки для бізнес-спільнот обох країн. CUFTA також має ціль підтримати реформи та проекти розбудови українського уряду, зміцнити канадсько-українське партнерство заради миру та процвітання й допомогти прокласти шлях для тривалого безпечного, стабільного та широкого економічного розвитку в Україні.

Тому, з метою сприяння економічному зростанню й потенціалу CUFTA, Канада має скасувати візові вимоги для українських громадян.

Повертаючись у 2005 рік, Україна здійснила цей односторонній крок для канадців, коли Президент України Віктор Ющенко підписав Указ "Про встановлення безвізового режиму для громадян Канади", що дозволив канадцям в’їздити до України чи прямувати транзитом через її територію без візи протягом 90 днів. Віза ще є необхідною для канадців, які в’їздять до України з метою працевлаштування, постійного проживання, навчання, роботи або із інших причин, через які вони планують залишатися на території України понад 90 днів.

У 2005 році Україна також скасувала візи для громадян країн ЄС як крок добросусідства та знак відкритості й бажання інтегруватися до ЄС. Більше того, минулого року Україна ініціювала свою асоціацію з ЄС, що включає глибоку та всеосяжну угоду про вільну торгівлю, котра, як очікується, набуде чинності 1 січня 2016 року.

Європейці визнали необхідність безвізового режиму, як це було гарантовано Планом дій з візової лібералізації на саміті Україна-ЄС в листопаді 2010 року.

В грудні 2015 року ЄС очікує на публікацію звіту щодо просування України в напрямку впровадження Плану дій та на даний час працює над виконанням рекомендацій ЄС. Зокрема, Україна нещодавно впровадила біометричні паспорти, що включають провідні технології, які відповідають (та в деяких випадках перевищують) європейські та міжнародні стандарти щодо безпеки та біометричних даних.

Канадці та їхні офіційні обранці постійно схвалюють тісний зв’язок з Україною, і уряд Канади підтримує Україну на міжнародному рівні.

Це безумовно, що наша спільнота оновлює свої зусилля підвищити увагу до цього питання і вимагає від канадських обраних чиновників зробити питання безвізового режиму (до 90 днів) для українців пріоритетним.

Немає сумніву, що поточні канадські візові вимоги є перешкодою для українських підприємців здійснювати інвестиції в Канаду.

Ці візові обмеження також перешкоджають обміну знаннями й професійним контактам, що безумовно підривають цілі CUFTA. Якщо Канада відповість скасуванням наявних візових обмежень, то наступними кроками є відкриття додаткових консульських установ в інших містах України (Харків, Дніпропетровськ, Львів, Одеса тощо) й збільшення числа працівників в канадському посольстві щоби справлятися з потребами українських мандрівників.

Якщо ЄС має бажання ввести безвізовий режим для українців, то так само має діяти й Канада. Безвізові бізнес-поїздки та туристичні подорожі є визначальними для стимулювання економічного зростання й створення робочих місць по обох сторонах Атлантики. 125 років української еміграції до Канади є свідченням, що Канада і Україна можуть досягти разом кращі відносини в наступні роки.

 

Текст звернення оприлюднено

у виданні української діаспори в Канаді

"Український Вінніпеґ"

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора.

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.