Хто такі Global Ukrainians і чому їхня діяльність важлива для України

Вівторок, 24 травня 2016, 14:08 — , Global Ukrainе
(c) Copyright by Leszek Imielski

Необхідність запуску сталих механізмів для донесення світові правди про Україну нібито є очевидною.

Зокрема, створення цих механізмів включено в Програму просування інтересів України у світі, яка була розроблена у лютому – березні 2015 р. цільовою командою Національної ради реформ при адміністрації президента України та передбачає "розвиток стратегії народної культурної та бізнес-дипломатії через мережу "Global Ukraine".

Міжнародна організація Global Ukraine, яка була створена та зареєстрована у Києві на початку 2015 року, почала активно розвивати та популяризувати необхідність створення глобальної мережі народних дипломатів для просування інтересів України у світі.

Найважливіший ресурс для глобального просування своїх інтересів у світі, який зараз має Україна – це українські лідери-експати.

Global Ukrainians – значна частина "останньої" хвилі діаспори, яка суттєво відрізняється від попередніх наявністю певної кількості високоосвічених людей зі знанням мов, бажанням вдосконалюватися та розвиватися, які досить швидко почали займати впливові позиції в академічних, бізнесових або політичних організаціях та у різних європейських та міжнародних структурах.

Українські мігранти, які проживають у розвинених державах, становлять близько 1,51% усього українського населення, що є високим показником у порівнянні з іншими країнами світу.

За останніми даними, Україна посідає десяте місце у світі за чисельністю високоосвічених емігрантів, які проживають у країнах-членах ОЕСР (Організації Економічного Співробітництва та Розвитку).

Це саме ті молоді українці, які виїхали за останні 15-20 років з України не з метою "виживання", але більше для того, щоб здобути певні "досягнення" поза межами рідної країни, де не працюють соціальні ліфти і де можливості особистого розвитку обмеженні у порівнянні з більш розвинутими країнами.

До початку ЄвроМайдану ця категорія діаспори не завжди активно займалась громадською діяльністю на користь України. Саме події Революції гідності розбудили величезний потенціал креативної творчості українців через відчуття спільної загрози. Наші експати стали справжніми та надзвичайно активними народними дипломатами, тобто тими, хто представляє та відстоює інтереси України в світі.

Ми їх називаємо Global Ukrainians, вони готові до дії, здатні приймати швидкі рішення, проактивні, інклюзивні, патріотичні, вміють організувати процеси та людей, розуміють один одного з півслова.

Сьогодні наші Global Ukrainians займаються різними проектами у сфері народної дипломатії, a саме інформаційно-політичними проектами, культурною дипломатією, бізнес-дипломатією, аналітично-експертною дипломатією, соціально-медично-гуманітарними проектами. Саме тому, для більш ефективного просування національних інтересів та цілей України, необхідно виробити цілісну та комплексну систему народної дипломатії.

Мета міжнародної організації Global Ukraine – розвиток стратегії народної культурної та бізнес-дипломатії за допомогою розбудови комунікаційної платформи з найактивнішими українськими експатами, лідерами нових пост-майданних рухів, які довели свою здатність до самоорганізації та налаштованість ефективно працювати для досягнення позитивних результатів, шляхом застосування різних інструментів народної дипломатії.

Перший спільний проект мережі – це проект Global Ukraine News, метою якого є створення інформаційно-аналітичного агентства глобального характеру, котре сприятиме поширенню об’єктивної поточної та аналітичної інформації про Україну, що позитивно впливатиме на сприйняття України в Європі та світі. 

В основі проекту закладена модель західних ЗМІ та інформаційних агентств, які розвивають наразі нові стратегії digital та citizen journalism. Ключова відмінність цього інформаційного проекту – розвиток мережі "народних журналістів", які будуть ділитись думками щодо подій в Україні та світі з різних точок планети. На черзі – запуск бізнес-хабу та Глобальної академії реформ.

Тому,

поки МЗС буде займатися реформою дипломатичної служби України, один із важелів роботи має бути надання підтримки та інтегрування існуючих ресурсів народної дипломатії задля більш системного просування інтересів України на глобальному рівні.

Успішний алгоритм співпраці української офіційної та народної дипломатії у Франції надає кілька конкретних прикладів, як можна разом працювати в сфері народної дипломатії.

Яскравим прикладом може бути робота команди Влада Троїцького та його театру Dakh: в Україну приїжджають французькі режисери, вони разом готують п’єсу, і цей спільний франко-український проект потім демонструватимуть в Парижі, про нього напишуть місцеві ЗМІ. Тобто це – прямий спосіб популяризувати та глобально інтегрувати українську культуру, щоб через твори мистецтва донести ключові месседжі сучасної України. І такі інтегровані проекти швидше знайдуть фінансову підтримку з боку різних міжнародних партнерів.

Ще один приклад спільної роботи – організація у Франції у січні 2016 року Першого форуму франко-українських ініціатив та асоціацій, на якому були присутні понад 40 різних організацій зі всієї Франції, які разом брейнштормили на предмет синергії зусиль.

Інший приклад – тур літературного фестивалю "Meridian Chernowitz" франкомовними країнами Європи, який був ініційованим громадськими активістами Global Ukraine та зібрав величезну кількість відвідувачів. Задіяні до фестивалю були кращі письменники і поети сучасної України, серед яких Юрій Андрухович, Ігор Померанцев, Сергій Жадан, Ірена Карпа та Катерина Бабкіна. Тобто це – демонстрація України не лише з точки зору суто географії, фольклору чи кухні, а ще й сучасної, модної і подекуди авангардної України.

Як МЗС може оптимізувати роботу в напрямку створення системи народної дипломатії?

1. Визнати існування народних дипломатів (наприклад, коли організовуються тренінги для співробітників посольств, подумати також про можливість надання доступу до онлайн-матеріалів для народних дипломатів з метою підвищення їхніх навиків тощо);

2. Коли з’являються вільні вакансії в різних установах в Києві або за кордоном, МЗС варто організувати прозорий конкурс з публічним обговоренням бачення та програм розвитку того чи іншого напряму діяльності вже на етапі відбору кандидатів;

3. Створити систематизовану спільну базу інструментів для просування українських брендів та української ідентичності і надати доступ до неї народним дипломатам.

Які висновки можна зробити? Бачення є. Ресурси є. Потрібна синергія дій

1. Підсумовуючи, варто зазначити, що ресурс у нас є і вироблена стратегія – також. Але критично необхідною є саме державна підтримка, синергія зусиль заради спільного досягнення наших цілей.

2. Держава не може собі дозволити ігнорувати існуючий ресурс, а обов’язково мусить підтримати розвиток системної, комплексної та глобально інтегрованої мережі народної дипломатії.

Всі говорять вже досить довго про необхідність створення Українського Інституту, на який не має грошей в бюджеті. Поки цей інститут буде створений, можна створити умови для акселерації розвитку мережі Global Ukrainians, в результаті – матимемо модель схожу на французьку, де паралельно до Французького інституту існує мережа Аліанс Франсез, яка має набагато більше осередків у світі та більш гнучку модель функціонування.

3. Синергія потрібна не тільки на словах, але й у реальних діях. Офіційним дипломатам треба не боятись, не ігнорувати, не заважати громадським дипломатам, а навпаки, вчитись розвивати спільні інтегровані проекти та реально залучати існуючі ресурси.

Якщо МЗС справді має налаштованість на інтегрування зусиль, тоді пану міністру варто надати офіційну настанову усім диппредставництвaм, наголошуючи на необхідності розвинення механізмів співпраці з народними дипломатами. Це однозначно буде позитивним сигналом у напрямку підсилення синергії та інклюзивності.

Ми повинні діяти мужньо, творчо і проактивно, щоб генерувати додатковий капітал симпатій до України та до українців по всьому світу.

Нехай перемога Джамали принесе натхнення народним дипломатам та політичну мудрість офіційним представникам держави для того, щоб почати, нарешті, спільно діяти.

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.